A Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont Virológiai Nemzeti Laboratóriumában UV-C fény segítségével sikeresen inaktiválták a Covid–19 pandémiát okozó SARS-CoV-2 vuhani és delta-variánsát is. A cég és az egyetem együttműködésének keretében az UV-C inaktivációs kísérletek során a kutatók meghatározták azt az UV-C-besugárzási dózist, amely megszünteti a vírus fertőzőképességét úgy, hogy a vírus fehérjéit nem károsítja. Ez az eredmény új lehetőségeket nyit a Covid-kutatásokban, hiszen általa számos, eddig nem használt vizsgálati módszerrel tanulmányozhatóvá válik a kórokozó.

Fotó: PTE

A kutatások során az UV-C által inaktivált új típusú koronavírust többek között a vírusspecifikus antitestes és sejtes védelem kimutatásához, valamint a SARS-CoV-2 specifikus immunprofil jellemzéséhez használják fel a szakemberek. Ezek az eredmények remek alapot adhatnak a Covid–19-hez köthető klinikai diagnosztikai és vakcinahatékonysági vizsgálatokhoz is.

A kutatásokra a RoLink Biotechnology Kft. mintegy 130 millió forint támogatást nyert el.

Fotó: PTE

A szakemberek több kutatási célt is meghatároztak. Az elsődleges cél a fent említett eljárás kidolgozása és megvalósítása volt. A projekt második részeként a szakemberek olyan kísérleteket terveznek, amelyeknek a segítségével a koronavírus-fertőzésen átesettek vérplazmái közül ki lehet válogatni a súlyos állapotú betegek gyógyításához a hatásos készítményeket. Harmadik célkitűzésként pedig a koronavírus elleni vakcinák teszteléséhez egy olyan új rendszert terveznek kialakítani, amellyel később a vakcinák hatásossága egyértelműen nyomon követhetővé válhat.