Az Angara A5 nevet viselő új generációs orosz hordozórakéta hétfőn indult harmadik, egyben utolsó próbaútjára – írja a NASA Spaceflight. A rakéta egy 2400 kilogrammos tömegszimulátort állít geostacionárius pályára, melyet a Persei nevet viselő felső fokozat beindításával később az úgynevezett temető pályára állít.

Az Angara rakétacsalád számos, jelenleg használt orosz hordozórakétát  cserélhet le majd a jövőben. A rakétát 1992-ben kezdte fejleszteni Oroszország, hogy biztosítsa képességét a bajkonuri űrrepülőtértől független kilövésekre is. Az eredeti tervek szerint az első fázis az RD-170-es motorral működött volna, még a felső fokozat folyékony hidrogént és oxigént használt, ám 1997-ben a felső fázist kerozin hajtásúra cserélték, míg az első fokozatnál az újabb RD-191 motort alkalmazták.

Az első kísérleti repülésre az Angara 1.2pp vállalkozott, ez 2014 júliusában indult a pleszecki űrrepülőtérről. Ugyanebben az évben tesztelték az Angara A5-ös változatát is, mely hasonlóan a mostani alkalomhoz, egy tömegszimulátort vitt a geostacionárius pályáig. Ezt követően 6 évet kellett várni a következő kilövésig, így arra 2020 decemberében került sor.

Fotó: Russian Defence Ministry / Sputnik via AFP

A rakétacsalád mind a két esetben az URM-1 nevet viselő univerzális rakétamodulon alapul, csak míg az 1.2 esetében ebből csak egyet használ az A5 nevéhez méltóan 5 ilyet használ. A következő fázis a mostani Szojuz 2 hajtóművének egy változatát használó URM-2, melynek átmérője az 1.2 esetében 2,9 az A5 esetében 3,6 méter, míg harmadik fázist csak az A5 használ a két rakéta közül, de az is csak ha az alacsony Föld körüli pályánál magasabbra szállítja terhét.

Ebben az esetben vagy a Persei vagy a KVTK nevet viselő új, kriogenikus fázist használja. A tervek szerint az Angara család a tesztrepüléseket követően jövőre három úton vesz részt, kétszer az 1.2, egyszer az A5 indul útnak. Januárban az 1.2 az oroszt hadsereg egy műholdját állítja pályára, majd márciusban az A5 az orosz Ekspress-AMU kommunikációs műholdjával indul az űrbe, végül júliusban ismét az 1.2 startjára kerül sor, mely egy dél-koreai megfigyelő műholdat visz magával.