Új-Zélandon a következő nemzedéktől kezdve megtiltják a dohányzást – jelentette be a wellingtoni kormány csütörtökön. 

Ayesha Verall egészségügyiminiszter-helyettes bejelentése értelmében az elfogadandó törvény hatályba lépésekor 14 évesek vagy fiatalabbak soha nem vásárolhatnak majd legálisan dohányterméket az országban.

Fotó: GUILLEM SARTORIO / AFP

Biztosak akarunk lenni abban, hogy a fiatalok soha nem szoknak rá a dohányzásra, ezért bűncselekmény lesz nekik dohányterméket eladni vagy hozzáférhetővé tenni 

– közölte Verall. Az új törvény értelmében csak rendkívül alacsony nikotintartalmú termékek kerülhetnek majd forgalomba, és a dohánytermékeket árusító üzletek számát is csökkentik. 

Verall felidézte, hogy a dohányzás okozza a legtöbb, egyébként megelőzhető halálesetet az országban, és minden negyedik rákos megbetegedés is erre vezethető vissza.

Egy novemberi adat szerint Európában az emberek kevesebb mint negyede dohányzik, ugyanakkor a fiatalok az EU-ban is fokozott figyelmet kapnak. Aggodalomra ad okot, hogy a serdülők és a fiatal felnőttek kifejezetten fogékonyak az e-cigarettára, illetve az ahhoz hasonló újdonságokra. (Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA) szerint pontosan ezért alkalmasak arra, hogy támogassák a leszokást a hagyományos dohánytermékekről.) De abban egyetértenek a szakértők, hogy sem a dohányzás, sem az ártalomcsökkentett alternatívák használata nem lehet vonzó a fiatalkorúak számára

Új-Zéland kormánya azt tűzte ki célul, hogy 2025-re senki se dohányozzon az országban; ezért a leszokást segítő intézkedéseket is terveznek.