A legfrissebb kutatások szerint olyan gyógyszert sikerült fejleszteni, ami minden omikron mutáció ellen hat. Mindeközben már több gyógyszer és terápiás kezelés is hatásosnak látszik a Covid-19 gyógykezeléséhez. A koronavírus kezelésére alkalmazott gyógyszerek pedig központi szerepet fognak játszani a világ Covid-19 elleni harcban sok szakértő szerint, és még fontosabbá válhatnak, ha a vakcinák kevésbé bizonyulnak hatékonynak az omikron változat ellen.

A kutatók szerint ugyanis a tablettákat valószínűleg kevésbé befolyásolják az omikron mutációi, mint a legtöbb Covid-19 vakcinát.

A vírusellenes gyógyszerek a vírus szaporodási ciklusát akadályozzák meg, lehetővé téve az emberek számára, hogy felépüljenek a betegségből. Akkor a leghatékonyabbak, ha a betegség lefolyásának korai szakaszában szedik őket. Az orvosok és egészségügyi szakértők szerint az otthon is bevehető kezelésekként a gyógyszerek nagy hiányt pótolhatnak, különösen a nem oltott emberek vagy olyan egyének számára, akik esetleg nem reagálnak az oltásokra a legyengült immunrendszerük miatt.

Messze a járvány vége, és a következő még rosszabb lehet

Nem szabad eltékozolni azt a tudást, amit a járvány miatt szereztünk, és felkészülten kell várni a következőt a tudós szerint.

Nagy előrelépést jelenthet a koronavírus kezelésében a brit gyógyszergyártó GSK és az amerikai a Vir Biotechnology közös, antitest alapú COVID-19 terápiája, ami az új omikron koronavírusváltozat valamennyi mutációja ellen hatásos a legújabb vizsgálatok alaplán . A Reuters beszámolója szerint a vizsgálatok eredményeit egy másik preklinikai adat is megerősítette. A GSK és a Vir olyan, úgynevezett pszeudovírusokat fejlesztett ki, amelyek az összes eddig felbukkant gyanús változatban jelentős koronavírus-mutációkat tartalmaznak.

Mi a helyzet a Covid-19 gyógyszerekkel?

Minden 25 Actemrával kezelt súlyos beteg közül egy élet megmenthető az Oxfordi Egyetem kutatása szerint. Az Actemra néven ízületi gyulladás kezelésére árusított gyógyszert már számos országban széles körben alkalmazzák a Covid kezelésére. Az uniós ajánlás olyan betegek számára készült, akik szteroidokat szednek és oxigénre van szükségük, vagy lélegeztetőgépen vannak.

Az Egyesült Királyság hatóságai már az év elején elkezdték ösztönözni a Roche-gyógyszer használatát, az Egyesült Államokban pedig engedélyezett sürgősségi használatra. A Roche Holding AG Roactemra nevű készítményének alkalmazását támogatja az Európai Gyógyszerügynökség gyógyszerügyi tanácsadó testülete - számolt be a Bloomberg.

Ugyanakkor, a Pfizer és a Merck Covid-19 tabletták is hamarosan megjelennek az Egyesült Államokban, de más országoknak várniuk kell. A tablettákat pedig nem befolyásolják majd annyira az omikron mutációi, mint a vakcinákat. A Merck és partnere, a Ridgeback szerint 

a molnupiravir körülbelül 30 százalékkal csökkentette a kórházi kezelés és a halálozás kockázatát. A Paxlovid nevű szájon át szedhető vírusellenes készítménye pedig egy másik, ritonavir nevű vírusellenes készítménnyel együtt 89 százalékkal csökkentette a kockázatot a Pfizer szerint.

A tabletták azonban csak hónapokkal később érkeznek majd a szegény országokba, és késleltetni fogják az emberek kezelését, hasonlóan ahhoz, amikor sokan maradtak oltatlanok a szegény országokban, miután a gazdag kormányok megvásárolták a korai oltóanyag készlet nagy részét. A Pfizer, a PFE, a Merck MRK és a Ridgeback Biotherapeutics LP engedélyezett formulákat a gyógyszereikhez, hogy a gyógyszergyártók előállíthassák azokat a szegény országok számára. Azonban a gyártás beindításához is több hónapra van szükség, és az árak még mindig túl drágák lehetnek egyes szegény országoknak.

Egy izraeli egészségügyi dolgozó bead egy adagot a Pfizer/BioNTech-ből   Fotó: MENAHEM KAHANA / AFP

Mind a Pfizer, mind a Merck-Ridgeback gyógyszerekről külön klinikai vizsgálatokban állapították meg, hogy csökkentik a kórházi kezelés és a halálozás kockázatát az enyhe vagy közepesen súlyos betegségben szenvedő, magas kockázatú emberek esetében.

A Paxlovid tabletták szedését viszont a tünetek kialakulásától számított legfeljebb öt napon belül el kell kezdeni, így az orvosok számára kritikus fontosságú, hogy gyorsan azonosítsák azokat a betegeket, akiknek ez előnyös.

A Pfizer közölte, hogy a jövő év végéig mintegy 80 millió adagot készíthet a Paxlovid nevű kezeléséből. A Merck szerint ugyanebben az időszakban legalább 30 millió kúrát tud előállítani a molnupiravir nevű gyógyszeréből - olvashatjuk a The Wall Street Journal-ben. Az Egyesült Királyság novemberben engedélyezte a molnupiravir alkalmazását, míg az Egyesült Államok 10 millió adagot biztosított a Pfizer gyógyszeréből és 3,1 milliót a Merck-Ridgeback terápiából. A készítmények várhatóan röviddel az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság engedélyezése után, már ebben a hónapban elérhetővé válnak az Egyesült Államokban.

A  molnupiravir tablettát pedig nyolc gyógyszergyártónak engedélyezték Indiában. Az egyik gyártó cég, a Dr. Reddy's Laboratories a jövő év elején kezdi meg a készítmény szállítását, és 2022 második negyedévre havonta akár 2,5 millió adagot, az év egészére pedig mintegy 20 millió adagot fog gyártani. A vállalat azért nem tud hamarabb nagyobb mennyiséget előállítani, mert hat hónap gyártási adatra van szüksége ahhoz, hogy világszerte kielégítse a szabályozó hatóságokat. A Dr. Reddy's közölte, hogy a molnupiravir változatát még nem árazták be, de a Merck amerikai árának töredékébe, mintegy 700 dollárba fog kerülni.

Ipari szakértők becslése szerint a gyógyszergyártók közötti verseny akár 10 dollárra is csökkentheti a Covid-19 vírusellenes szerek árát fejenként. 

Antitest-kezelések 

A monoklonális antitest-kezelések azok számára állnak rendelkezésre, akiknél a tünetek jelentkeznek, és akiknél a súlyos betegség magas kockázata fennáll. Szakértők szerint az amerikai felnőttek akár 75 százaléka jogosult a gyógyszerek szedésére az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatal (FDA) irányelvei szerint. A gyógyszerek olyan laboratóriumban előállított molekulák, amelyek az immunrendszer által a vírusok elleni küzdelemben termelt természetes antitesteket utánozzák. Általában kórházakban vagy klinikákon infúzióban vagy injekcióban adják be őket - tájékoztat a The Wall Street Journal

Az FDA engedélyezte a Regeneron Pharmaceuticals Inc. és az Eli Lilly & Co. kezeléseit, amelyekről megállapították, hogy 70 százalékkal csökkentik a kórházi kezelés és a halálozás kockázatát, valamint a GlaxoSmithKline PLC és partnere, a Vir Biotechnology, amelynek szotrovimab nevű gyógyszere 85 százalékos csökkentéssel jár. A Lilly antitest-gyógyszerét az FDA december 3-án engedélyezte sürgősségi alkalmazásra 12 év alatti gyermekeknél.

Mutációs aggályok

A molnupiravir úgy működik, hogy hibákat visz be a genetikai anyagba, hogy végül leállítsa a replikációt, ami egyes szakértők szerint hatással lehet a növekvő emberi sejtekre - számol be a Bloomberg. A Merck hónapok óta azt sugallja, hogy biztos abban, hogy a molnupiravir nem jelent hosszú távú kockázatot a DNS mutagén szisztémás expozíciójával kapcsolatban, de 

az FDA kérdéseket vetett fel azzal kapcsolatban, hogy a kezelés okozhat-e születési rendellenességeket, valamint csont- és porctoxicitást és genetikai mutációkat. 

A tanácsadó bizottság meghallgatásán Robert Heflich, az FDA genetikai és molekuláris toxikológiai részlegének igazgatója megkérdőjelezte a vállalat álláspontját a vizsgálatokkal kapcsolatban. "Tényleg nem tudják megmondani, hogy pozitív vagy negatív" - mondta a vizsgálatok eredményeire utalva. A testület tagjai külön-külön aggodalmukat fejezték ki, hogy a molnupiravir a vírus további mutációját okozhatja, hogy elkerülje az immunvédelmet, ha a betegek nem fejezik be a teljes kezelést.