A francia kormányt járványügyi tanácsokkal ellátó szakértői testület szerint egyelőre nem indokolt a koronavírus elleni negyedik oltás tömeges felvétele – írja a Le Monde a testület kormányhoz eljuttatott állásfoglalása alapján. A szakértők a súlyos betegséggel vagy immunhiánnyal küzdő, illetve idős állampolgárok számára már korábban javasolták a második megerősítő oltás felvételét, abban az esetben, ha ők a harmadik oltásukat már szeptemberben, vagy októberben felvették. 

A szakemberek úgy vélik, hogy a negyedik oltás egyelőre nem kell szélesebb körben elérhetővé tenni a lakosság számára. Azt írják: a rendelkezésre álló adatok szerint – az omikron variáns gyors terjedése ellenére – azoknak, akik nem tartoznak valamelyik fenti, veszélyeztetett kategóriába (idős, súlyos beteg, illetve gyenge immunrendszerű) a második megerősíti oltás felvétele nem járna számottevő előnnyel. A tudomány mai állása szerint ugyanis nem bizonyított, hogy a koronavírus elleni harmadik oltás nyújtotta védelem idővel olyan mértékben csökken, hogy súlyos tünetekkel járó fertőzés alakulhasson ki – olvasható az állásfoglalásban.

A szakemberek párizsi kormányt figyelmeztetik arra, hogy a koronavírus elleni negyedik adag védőoltás elrendelésével csökkenhet az oltási hajlandóság a lakosság körében, és megingathatja a védőoltás hatékonyságába vetett közbizalmat.

Az omikron ellen is működhet az új francia oltás

A hagyományos, elölt vírusokon alapuló francia oltóanyag az omikronnal szemben a sokat sztárolt mRNS alapú vakcináknál is hatásosabb lehet.