A koronavírus-járvány elleni küzdelemben az évente beadott oltás jobb megoldás a gyakoribb emlékeztető oltásoknál

– mondta a Albert Bourla, a Pfizer vezérigazgatója.

A Reuters cikke szerint a Pfizer/BioNtech  vakcinája hatékonynak bizonyult az erősen mutált omikron variáns által okozott súlyos betegségek és halálesetek ellen, de kevésbé hatékony a megfertőzések megelőzésében. A megbetegedések számának növekedésével egyes országok kiterjesztették az emlékeztető oltásokat, vagy lerövidítették a beadott oltások közötti korábban megszabott időkeretet. 

Fotó: John MACDOUGALL / AFP

Az izraeli N12 Newsnak adott interjújában a Pfizer vezérigazgatóját arról kérdezték, hogy mi a véleménye a négy-öthavonta beadandó emlékeztető oltássokról.

Ez nem lesz jó forgatókönyv. Amit remélek, hogy lesz egy olyan vakcina, amelyet évente egyszer kell majd beadatni

 – mondta Bourla. 

Évente egyszer könnyebb meggyőzni az embereket, hogy oltassák be magukat

 – nyilatkozta a Pfizer vezetője, és hozzátette,  vizsgálják, hogy tudnak-e olyan vakcinát készíteni, amely lefedi az omikront, és nem felejti el a többi mutációt, mert szerinte ez lehet a megoldás. Bourla elmondta, hogy a Pfizer már márciusban készen állhat az omikron elleni újratervezett vakcina engedélyeztetésére és tömeggyártására.

Három tanulmányra hivatkozva az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központja (CDC) pénteken azt közölte, hogy egy harmadik adag mRNS-oltás kulcsfontosságú az omikron elleni küzdelemben, amely 90 százalékos védelmet nyújt a kórházi kezelés ellen. Az izraeli Sheba Medical Center által hétfőn közzétett előzetes tanulmány szerint a negyedik oltás még magasabb szintre növeli az antitestek mennyiségét, mint a harmadik, de valószínűleg nem elegendő az omikron kivédésére. Ennek ellenére a második emlékeztető adása továbbra is javasolt a kockázati csoportok számára.