Az 5 és 11 év közötti gyerekek számára nem javasolja a koronavírus elleni védőoltást a svéd egészségügyi hivatal, mondván azok haszna nem nagyobb az esetleges veszélyeknél – írja a Reuters.

A döntésről szóló csütörtöki sajtótájékoztatón elmondták, hogy jelenlegi ismereteink szerint a súlyos betegség kialakulása a gyerekek körében alacsony, ezért nem látják az oltás nyilvánvaló jótékony hatásait a korcsoport körében. Hozzátették azt is, hogy a döntés változhat újabb kutatási eredmények és esetleges újabb variánsok megjelenésének függvényében. A különböző egészségügyi problémák miatt veszélyeztetett gyerek számára az oltások már korábban is elérhetőek voltak az országban.

Fotó: ANDERS WIKLUND / AFP

Szerdán az országban több mint 40 ezer fertőzöttet regisztráltak, ami az egyik legmagasabb a járvány kezdete óta, noha a tesztelések sem széleskörűek. Noha a negyedik hullámban a fertőzöttek száma rekordokat dönt, az egészségügyi rendszer szemben a korábbi hullámokkal, nem került nyomás alá.

Csütörtökön 101 beteget ápoltak intenzív osztályon, ami jóval kevesebb a 400-at meghaladó tavaly tavaszi értéknél. Azonban az országban közel 16 ezren életüket vesztették a koronavírus következtében a járvány kezdete óta.

Az ország kormánya szerdán a korlátozások kiterjesztése mellett döntött, melyek között az éttermek nyitvatartásának limitálása és a beltéri helyszínek létszámkorlátja is szerepel. Az intézkedések a remények szerint február 9-én véget érnek.