Hátfájás és az sms-nyak szindróma a leggyakoribb problémák, amelyek a magyarok túl sok képernyő előtt töltött rossz nyaktartásából erednek. A 18-65 év közötti lakosság reprezentatív demográfiai mintáján végzett kutatás szerint évente akár 5000 órát töltünk képernyőre meredve: telefonra, laptopra, tévére, játékeszközökre. Eszerint egy átlagos felnőtt 34 évet tölt a képernyő előtt.

A magyar válaszadók 71 százaléka saját bevallása szerint túl sok időt tölt számítógép előtt, 43 százalékuk közölte, hogy a korábbi héten egyszer sem nézett fel az égre a HEAD DOWNERS 2021 című a VELUX megbízásából végzett nemzetközi felmérés szerint.  Az is kiderült, hogy

a magyarok 95 százalékának fontos a természettel való kapcsolat és érdekli a természet védelme.

Tisztában vannak azzal, hogy a természetközeliség teszi lehetővé a pihenést (85 százalék) és az egészség megőrzését (92 százalék). Az idősebb válaszadók valamivel nagyobb százaléka (50+) számol be a természet pihentető hatásáról (91 százalék) és annak egészségre gyakorolt jótékony hatásairól (97 százalék). A legtöbb ember még sincs kapcsolatban a természettel (82 százalék). 

Egy átlagos napon háromból egy ember (30 százalék) kevesebb, mint egy órát tölt a szabadban. 

A szabadnapokon az arány 12 százalékkal több, de az emberek még mindig nem töltenek túl sok időt a friss levegőn.

Sms-nyak szindróma

A modern ember egészségét leginkább az sms-nyak szindróma kialakulása fenyegeti, amely komoly fájdalmakkal jár és főleg a folyamatosan mobil eszközöket használókat érinti. 

Jellegzetes szúró érzést okoz a nyakban, gondot okoz a fej hátra vagy oldalra fordítása, sőt a felső gerinc görbülete is megváltozik (kyphosis). Feszültség és gyakori fejfájás is kísérheti, amelyek a helytelen testtartás következményei.

A nyaki fájdalom és a gerincizmok befeszülése abból ered, hogy a fejet túl hosszú ideig egy helyzetben tartjuk. 

Ha sokat nézünk lefelé, a fejünk egyre inkább előre helyeződik, és a gerincre gyakorolt súlya egyre növekszik. Ha csak 15 fokos szögben megdöntjük fejünket, annak súlya körülbelül 12 kg. 60 százalékos fej lehorgasztás esetén pedig 27 kg. Ehhez képest helyes, előre tekintő fejtartással a gerincre mindössze 5,5 kg súly nehezedik. 

Fotó: Krisztina Zala

Tech-függő gyerekek 

A válaszadók több mint fele határozottan egyetért (61 százalék) azzal, hogy korlátozni kellene a fiatalok képernyők előtt töltött idejét.

Belátható, hogy kell a kilátás

Többet vagyunk beltéren, mint őseink. A kevesebb napfény otthonainkban és munkahelyeinken rosszkedvet, letargiát okozhat. Hangulatunk javításához a szobába beáramló napfénynek elegendőnek kellene lennie a napközbeni fényforrás biztosításához. Szükségünk van kilátásra az ablakon és kapcsolatra a külvilággal is ahhoz, hogy jól érezzük magunkat. Ez azért van, mert a természet közelsége folytán láthatjuk az időjárás, a napszakok változásait, érzékeljük az idő múlását a nap folyamán. A kilátás a természetre bővíti belső tereinket is, megteremtve a tágasság érzését, miközben összekapcsol minket a természettel – mindez hozzájárul mentális jóllétünkhöz.