Még a koronavírus omikron változatán sem jutottunk túl, máris terjedni kezdtek a hírek a NeoCov nevű mutációval kapcsolatban. A Business Insider összegyűjtötte a jelenleg rendelkezésre álló információkat.

Fotó: KATERYNA KON / Science Photo Library via AFP

A variánst a Kínai Tudományos Akadémia és a Vuhani Egyetem kutatói azonosították. Tanulmányukban leírták, hogy a törzs összetétele az egyes koronavírus-fajták közül leginkább a MERS-víruséhoz hasonlít, amely viszont nem új variáns: 2012-ben azonosították közel-keleti országokban. Közölték azt is, hogy 

a NeoCov a denevérek között jelent meg Dél-Afrikában, és egyelőre még csak az állatok között terjed.

A bioRxiv weboldalon közzétett tanulmányból az is kiderül, hogy a variáns nagyon hasonlít az emberekben előforduló SARS-CoV-2 koronavírushoz.

A NeoCov megjelenéséről szóló híreket, illetve a kínai kutatók által közzétett tanulmányt kommentálva az orosz Állami Virológiai és Biotechnológiai Kutatóközpont (Vektor) szakértői közleményükben elmondták: 

Jelenleg nem egy új, az emberek között aktívan terjedni képes koronavírus megjelenéséről van szó.

A tudományos folyóiratok a megjelenésre beküldött cikkeket szakmai bírálatnak (peer review) vetik alá, melynek során elismert kutatók véleményezik és értékelik, hogy a szóban forgó tanulmány érdemes-e a közzétételre. A kínai tudósok bioRxiv weboldalon publikált tanulmánya nem ment keresztül ilyen folyamaton.