Az Európai Unió elítéli a Burkina Fasóban végrehajtott puccsot, és a köztársaság intézményeinek tiszteletben tartására, valamint az alkotmányos rend azonnali helyreállítására szólít fel, közölte Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője szerdán. 

Közleményében Josep Borrell a nyugalom megtartásának fontosságát hangsúlyozta, és a jogtalanul fogva tartottak, köztük Roch Marc Christian Kaboré elnök azonnali szabadon bocsátására szólított fel.

Ha az alkotmányos rendet nem állítják helyre, annak közvetlen következményei lesznek az országgal kialakított partnerségünkre nézve

– fogalmazott. 

Az EU továbbra is szilárdan elkötelezett Burkina Faso támogatása mellett, hogy az ország képes legyen megfelelni az előtte álló számos kihívásnak, tette hozzá az uniós diplomácia vezetője.

A Burkina Fasó-i hadsereg hétfőn jelentette be: megbuktatta a 2015 óta hivatalban lévő Roch Marc Christian Kaboré elnököt, felfüggesztette az alkotmányt, feloszlatta a kormányt és a parlamentet, éjszakai kijárási tilalmat rendelt el, valamint lezárta az ország határait. A hatalmat a Hazafias Mozgalom a Védelemért és a Helyreállításért (MPSR) nevű szervezet, illetve annak vezetője, Damiba alezredes vette át, aki az ország keleti – dzsihadista támadásoknak leginkább kitett – régiójáért felelős, hármas számú katonai körzet parancsnoka.