Hamarosan megszűnik a külföldről Angliába utazók érkezés utáni koronavírus-tesztelési kötelezettsége – közölte hétfőn Boris Johnson brit miniszterelnök. Az időpontot Grant Shapps közlekedési miniszter jelenti majd be a londoni parlamentben.

A beutazás utáni tesztelési kötelezettség a koronavírus ellen teljes körűen beoltott utazók esetében szűnik meg, ami ebben az esetben két beadott oltási adagot jelent.

A brit kormányfő szerint továbbra is indokolt az óvatosság, de a járványügyi mutatók most már jól láthatóan javulnak: a szaktárca legfrissebb kimutatása szerint a vasárnap este zárult 24 órában 74 799, az utóbbi egy hétben 641 687 koronavírus-szűrési lelet bizonyult pozitívnak országszerte. A heti fertőződési szám több mint 116 ezerrel, 15,4 százalékkal alacsonyabb az egy héttel korábban újonnan kimutatott koronavírus-fertőződésekénél.

Fotó: NurPhoto via AFP

A naponta kiszűrt új fertőződések száma az év első hetében még rekordot döntött: január 4-én 218 724 ember szűrési leletében mutatták ki a koronavírus jelenlétét, vagyis a vasárnap este zárult 24 órában ennek alig több mint a harmada volt az újonnan azonosított koronavírus-fertőződések száma.

A jelenlegi szabályozás alapján a külföldről Angliába utazóknak az érkezés után két napon belül koronavírus-gyorstesztet kell elvégeztetniük. Ez is már jelentősen enyhített előírás a korábbi szabályokhoz képest, hiszen január első hetéig a beutazóknak indulás előtt is koronavírus-tesztet kellett végeztetniük, az érkezés után pedig PCR-szűrésnek kellett alávetniük magukat, és ennek eredményét elkülönítésben kellett megvárniuk.

A korlátozások többségét eltörli Anglia

A fertőzöttek karanténja egyelőre marad, de kérdés, hogy meddig.