A post-Covid kardiológiai szűrés az egészséges, fiatal embereknek is javasolt, mivel a koronavírus jóval gyakrabban hoz létre kardiovaszkuláris szövődményeket a fiatalabb népesség körében. Több tízezer volt Covid-beteg lehet érintett Magyarországon is.

Fotó: Shutterstock

Sok fiatal, egészséges felnőtt küzd szívproblémával a Covid után

Szívburok- és szívizomgyulladás, ritmuszavar, koleszterinszint-emelkedés, trombózis, magas vérnyomás jelentkezhet azoknál, akik a delta-variánssal fertőződtek meg a Covid–19 legutóbbi hullámában.

Amerikai kutatás igazolta, hogy a 20 év alatti fiataloknál hatszor gyakrabban alakul ki szívizomgyulladás a Covid–19 betegség miatt, mint egyébként. Egy főiskolai sportolókat vizsgáló szív-MR-programban a volt Covid–19-betegek 46 százalékánál találtak szívizomgyulladásra vagy korábbi szívizomsérülésre utaló bizonyítékot, annak ellenére, hogy egyikük sem került kórházba; sőt a programban részt vevők felénél csak enyhe tünetek jelentkeztek. Egy másik amerikai kutatásban 20–-50 év közötti, Covid–19-en átesett pácienseket szűrtek a fertőzés után 3 hónappal, és 78 százalékuknál fedeztek fel valamilyen kardiovaszkuláris problémát. Az Egyesült Államok egészségügyi hivatalának, a CDC-nek hivatalos felmérése szerint a delta-variáns miatt hosszú Covidban szenvedő betegek 4 százalékánál fordul elő szívburok- vagy szívizomgyulladás 70 nappal a fertőzés után. Mindezekből kiderül, hogy a veszélyes kardiovaszkuláris problémák nemcsak a kórházban kezelt Covid-betegeket és az idős, krónikus pácienseket érintik, hanem az egészséges, fiatal felnőtteket is. Magyarországon az elmúlt három hónapban a delta-variáns uralta a Covid–19-járvány negyedik hullámát, amelyben több százezer ember fertőződött meg. A fentiek tükrében több tízezer volt Covid-betegnél jelentkezhetnek kardiovaszkuláris problémák.

Fotó: Shutterstock

Nagy labor EKG, vérnyomásmérés

A kardiológiai szűrések része egy nyugalmi EKG-vizsgálat, vérnyomásmérés és szakorvosi konzultáció, szívultrahanggal kiegészítve. Javasolt egy általános nagylabor is, amelyből kiderülnek az esetleges rizikófaktorok (például a kóros vérzsír értékek). A poszt-Covid kardiológiai vizsgálat során a vérből troponinszintet is mérnek, mert ez megmutatja, hogy a páciensnél lehetett-e szívroham vagy szívizom-károsodás, a D-dimer mérés egy esetleges trombózist tárhat fel. Az Affidea Magyarországnál ezenkívül lehetőség nyílik szükség esetén szív-MR-vizsgálatra is. „Azt tapasztaljuk, hogy egyre többen érkeznek poszt-Covid-szűrésre olyan páciensek is, akik igazoltan nem estek át a betegségen. Sok esetben a munkáltató biztosítja számukra a vizsgálatot, máskor a folyamatosan fennálló panaszok – mellkasfájdalom, szapora szívverés – miatt fordulnak hozzánk az emberek. Ha valaki átesett a Covid-fertőzésen, és rendszeresen sportol, annak mindenképpen érdemes elmenni egy poszt-Covid-szűrésre, mert egy rejtve maradó szívizomgyulladás akár végzetes is lehet” – mondta Menyhárt Orsolya, az Affidea Magyarország járóbeteg-szakellátás orvosigazgatója.

Ha sportol, fontos a poszt-Covid-kivizsgálás

Bár a járványt megelőző időszakban elsősorban az idősebbeket, az elhízottakat és a helytelen életmódot élő embereket érintették a szív- és érrendszeri problémák, most a Covid–19 kapcsán a fiatalok, a sportos életet élők is megjelentek a kardiológiai szakrendeléseken. „Fontos, hogy a Covidon átesett betegek – a fertőzés súlyosságától függetlenül – gondoljanak a vírus hosszú távú ártalmaira is, mert a szervezetük nem biztos, hogy teljesen felgyógyult. Négy-hat héttel a fertőzést követően érdemes részt venni egy kardiológiai kivizsgáláson, így kiderülhet, ha valamilyen szív- és érrendszeri probléma alakult ki, és megkezdődhet a kezelés. Ezzel fatális történeseket előzhetünk meg – tette hozzá Menyhárt Orsolya.