Az olaszországi Lazzaro Spallanzani Országos Infektológiai Intézet által végzett független összehasonlító vizsgálat szerint 

a Szputnyik V erős védelmet mutat az omikron variáns ellen, a Pfizer vakcinájánál több mint kétszer nagyobb vírusneutralizáló aktivitással.

Fotó: Shutterstock

Korábbi vizsgálatok az omikron elleni védelem jelentős erősödését mutatták ki a Szputnyik Light emlékeztető adagja után. Az oltóanyag harmadik dózisként más vakcinákkal kombinálva is használható az omikron elleni védelem erősítése és meghosszabbítása érdekében.

A Lazzaro Spallanzani Intézetet és a Gamaleya Központot képviselő olasz-orosz közös kutatócsoport végzett összehasonlító vizsgálatot, amely kimutatta, hogy a Szputnyik V a referencia vuhani variánshoz képest az omikron elleni vírusneutralizáló aktivitásban 8,1-szeres csökkenést mutat, szemben a Pfizer-vakcina 21,4-szeres csökkenésével.

A tanulmány szerint a vizsgálat tehát bizonyítja, hogy a Szputnyik V az omikron variáns semlegesítése révén jelentős ellenanyagválaszt indukál, amely magas szintű védelemmel jár.

Az összes minta közül a Szputnyikkal oltott szérumok 74,2 százaléka képes volt semlegesíteni az omikron változatot, szemben a Pfizerrel oltottak 56,9 százalékával. 

Az adatok alátámasztják a Gamaleya Központ által nemrég közzétett laboratóriumi vizsgálat eredményeit, melyek szerint a Szputnyik V robusztus semlegesítő antitestválaszt ad az omikron variánsra, amelyet a Szputnyik Light emlékeztető adag tovább erősít.

Vizsgálatok szerint a Szputnyik Lighttal történő heterológ erősítés – vagyis amikor más gyártók vakcináit kombinálják az oroszok által készített harmadik dózissal – az egyik legjobb megoldásnak bizonyult a vakcinák védelmi idejének meghosszabbítására.

A Szputnyik Light és az AstraZeneca, a Sinopharm, a Moderna és a Cansino által gyártott vakcinák kombinációjának vizsgálata azt mutatta, hogy a Szputnyik Light erősebb ellenanyag- és T-sejtválaszt vált ki, mint a homológ kezelés, vagyis amikor két oltást kap valaki ugyanabból a vakcinából. 

A Szputnyik V-öt 71 országban engedélyezték, a Szputnyik Lightot pedig több mint 30 országban. Emellett az orosz vakcinához nem társultak olyan ritka, de súlyos mellékhatások, mint a szívizomgyulladás. 

Francesco Vaia, a Spallanzani Intézet igazgatója és Alexander Gintsburg, a Gamaleya Központ igazgatója által vezetett 12 olasz és 9 orosz tudósból álló csoport cikke a medRxiv folyóiratban jelent meg, és elérhető a következő címen: https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2022.01.15.22269335v1