Útnak indította a tongai vulkánkitörés következményeinek enyhítését célzó segélyszállítmányokat Ausztrália és Új-Zéland, noha a katasztrófa sújtotta szigetországban a koronavírus megjelenésétől tartanak – írja a The Guardian. Tonga a járvány kezdete óta mindössze egyetlen koronavírus fertőzöttet regisztrált.

Új-Zéland két hajót indított útra a szigetek felé, melyek 4 nap alatt érhetnek célba és első lépésként az ivóvíz ellátás biztosításában kell majd segítséget nyújtaniuk, miután a vulkáni hamu beszennyezte a vulkánkitörés közelében található vizeket. Az új-zélandi kormány szerdán megerősítette, hogy a korábban jelentett három halott után nincsenek újabb áldozatai a természeti csapásnak.

Fotó: HANDOUT / AFP

Várhatóan szintén szerdán indul útnak az ausztrál vöröskereszt és más segélyszervezetek hajója Brisbane-ből. A helyi kárelhárítást egyelőre a tongai vöröskereszt vezeti, mely a tartalékokból 1200 háztartás ellátására elegendő csomagot készített, elő, ám a helyi készletek feltöltése elengedhetetlen a következő napokban és hetekben.

Ugyanakkor a segélyszervezetek tisztában vannak azzal is, hogy az országba lépést három heti karantén követi és igyekeznek távolról is segíteni, nehogy több problémát okozzanak, mint amennyit megoldanak.

Scott Morrison ausztrál miniszterelnök arról beszélt szerdán, hogy még nem tudott beszélni tongai kollégájával, a telekommunikációs csatornák sérülése miatt. Ugyanakkor közölte, hogy reméli hamarosan ezt sikerül megoldani, továbbá kifejeztet országa segítő szándékát is.

A kezdeti félelmekkel szemben úgy tűnik, hogy a szigetek fő repülőtere nem rongálódott meg és jelenleg önkéntesek dolgoznak a kifutópálya takarításán. Új-Zéland szerint ez szerdán kész is lehet, miután az áramellátás is helyreállt.

Egy nemzetközi mobilszolgáltató a fő szigeten, Tongatapun ideiglenes rendszert állított fel, mely a helyi egyetem parabolaantennájával működik. A szigetekre vezető tengeralatti kábel javítása azonban várhatóan hetekig tarthat, így a telekommunikációs rendszerek kapacitása is csak töredéke lehet addig a megszokottnak.