Robbie Williams árverésre bocsátja tavasszal Banksy három alkotását, köztük a Lány lufival című képet. A Sotheby's március 2-án a brit fővárosban rendezi meg az árverést, amelyen a híres munkákra lehet licitálni.

Az énekes a várakozások szerint több millió fontot kap majd a graffitiművész alkotásaiért. 

A zenész emellett a Csókolózó zsaruk és a Helikopterek című képeket adja el, amelyek szerinte a művész legjobb munkái közé tartoznak.

Felidézte, hogy milyen élményt jelentett számára, amikor először megpillantotta Banksynak ezeket a képeit. Mint mondta: 

Banksy munkáinak gyűjtésével egy szélesebb kulturális mozgalom részesévé válik az ember.

A lufis lány képe először a londoni Waterloo-híd alatt jelent meg 2002-ben. Az alkotás egy változata 2018-ban azért került a figyelem középpontjába, mert a Sotheby's aukcióján félig ledarálta egy iratmegsemmisítő.

Fotó: Shutterstock

Williams változata fém alapra készült, és kikiáltási ára 2 millió font (858 millió forint) lesz. A Csókolózó zsaruk című kép, amely két rendőr szenvedélyes ölelkezését és csókját ábrázolja, először 2004-ben tűnt fel a brightoni Prince Albert Pub külső falán.

Az eredeti falfestményt eltávolították, miután több alkalommal is megrongálták. Az énekes egy 2005-ös, vászonra festett változatát vásárolta meg, amely 2,5-3,5 millió fontért (1-1,5 milliárd forintért) kelhet el a Sotheby's becslése szerint.

A Helikopterek egy békés vidéki tájat felzavaró katonai helikoptereket ábrázol, és egy sorozat része, amelyben Banksy klasszikus olajképekre fest graffitit. Az alkotás szintén 2,5-3,5 millió fontért kelhet el.

Ezek a művek egyesítik Nagy-Britannia két legnagyobb sztárja, Robbie Williams és Banksy kulturális örökségét

mondta Hugo Cobb, a Sotheby's vezetője. Mint hozzáfűzte: a festmények fanyarok, ikonikusak, tiszteletlenek és egyediek, akárcsak alkotójuk és tulajdonosuk.

Az alkotásokat a Sotheby's New Yorkban állítja ki, majd a márciusi árverés előtt világkörüli turnéra indulnak Hongkongtól Londonig.