Egyre többen kérnek Covid–19-ellenanyagszint-meghatározást, mert szeretnék tudni, hogy milyen védettséggel rendelkeznek a koronavírus ellen. Ezt tükrözik az Affidea Magyarország adatai is: 

2021 utolsó negyedévében összesen 16 százalékkal több ellenanyagszint-mérésre volt igény, mint az azt megelőző második negyedévben.

A járvány felfutásával párhuzamosan a mérések száma is drasztikusan megemelkedett: novemberben már 76 százalékkal többen kértek ilyen vizsgálatot, mint júliusban. Tavaly egyébként a fő oltási időszakban, azaz március és június között végeztették a legtöbb ellenanyag-vizsgálatot, amely akkor több mint a duplája volt a nyári időszakban tapasztalt forgalomnak.

Fotó: Shutterstock

Amennyiben az ellenanyagszint-meghatározás leletében található eredmény a referenciaérték alatt van, akkor a páciens lelete negatív, azaz nagy valószínűséggel nem védett. A szervezet védettségét a védőoltások és/vagy maga a betegség alakítja ki, ugyanakkor az idő elteltével az ellenanyagok szintje a szervezetben folyamatosan csökken. 

Jelenleg már nemcsak a harmadik, ismétlő vakcinát ajánlják a szakemberek, de megnyílt a negyedik dózis felvételének lehetősége is. Mindemellett természetesen nagyon sokan átestek – akár enyhébb tünetekkel vagy tünetmentesen – a Covid–19-fertőzésen, esetükben a védettséget a természetesen szerzett immunitás is befolyásolja.

Azt is tapasztaljuk, hogy az ismétlő oltások felvétele előtt is nagyon sokan jönnek ellenanyagszintet méretni, hiszen az eredmények függvényében el tudják dönteni, hogy szükségük van-e újabb dózisra. Nagyon sok páciens azért kér ellenanyagszint-vizsgálatot, mert igazoltan átesett a betegségen (...)

 – mondta dr. Menyhárt Orsolya, az Affidea Magyarország járóbeteg-szakellátás orvosigazgatója.

Felmerül a kérdés, hogy az omikron-variáns ellen termelt ellenanyagot milyen szinten képes kimutatni az ellenanyagszint-meghatározás. Köztudott, hogy az omikron jelentős számú mutációt tartalmaz, amelyek kiterjednek a tüskefehérjére is. 

Az omikron-variáns ellen termelt ellenanyagok is ugyanazok, mint korábban, így a vérből történő ellenanyagszint-meghatározás akkor is jó eséllyel ad megfelelő eredményt, ha valaki az omikron-fertőzésen esett át. Az viszont elképzelhető, hogy némelyik antigéngyorsteszt érzékenysége csökken az omikron esetében.

–  tette hozzá dr. Menyhárt Orsolya.

Mint ismeretes, jelenleg érvényes védettségi igazolványt csak az kaphat, aki felvette a harmadik dózist, illetve fél éven belül kapta meg az első két védőoltást, ugyanakkor a betegségen átesett pácienseknek már nem jár automatikusan védettségi igazolás. A hivatalos védettségi státuszt az ellenanyagszint-meghatározás eredményei nem befolyásolják.