Rendkívül veszélyeket rejt magában az ukrán válság, Oroszország ugyanis bármelyik pillanatban támadást indíthat Ukrajna ellen – jelentette ki kedden a Fehér Ház szóvivője.

Jen Psaki ismételten Vlagyimir Putyin orosz elnököt hibáztatta a helyzet elmérgesedése miatt. 

Putyin elnök idézte elő ezt a válságot azzal, hogy százezer orosz katonát vont össze Ukrajna határai mentén

 – hangoztatta a szóvivő.

Egyértelműen fogalmazva: a helyzet rendkívül veszélyes. Olyan szakaszhoz érkeztünk, amelyben Oroszország bármikor megindíthatja támadását Ukrajna ellen

– húzta alá Psaki.

A szóvivő egyben közölte azt is, hogy Antony Blinken amerikai külügyminiszter pénteken Genfben tárgyal orosz hivatali partnerével, Szergej Lavrovval, akit megpróbál meggyőzni arról, hogy van diplomáciai kiút – mondta Psaki.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter integet egy repülőgép ajtajában a marylandi Andrews légi támaszponton 2022. január 18-án. Blinken Ukrajnába, Svájcba és Németországba látogat

Forrás: MTI/AP Pool/Alex Brandon

Az Egyesült Államok, a és az ukrán vezetés a napokban azzal vádolta meg Oroszországot, hogy Ukrajna elleni esetleges invázió céljából vonultatott fel közel százezer katonát a közös határ mentén. Moszkva cáfolta ezt, hangsúlyozva, hogy saját területén lévő csapatait kívánta megerősíteni, és a NATO keleti bővítésének leállításával kapcsolatos biztonsági garanciákat követel.

Szankciókkal nem lehet útját állni a Nagy Medvének

Az Oroszországgal szembeni retorziók csak fokoznák az Ukrajnával kapcsolatos feszültségeket.