Az ukrán oktatási minisztérium a koronavírus-járvány egyes régiókban tapasztalható fellángolására tekintettel 

azt javasolja az iskoláknak, hogy legalább két hétre térjenek át a távoktatásra az 5. és 11. közötti évfolyamokon.

A minisztérium a felsőoktatási intézményeknek is javasolja a távoktatásra való áttérést január 27-től február 25-ig. Az alsó tagozatosok viszont továbbra is járhatnak iskolába, és az óvodák, iskolai előkészítők bezárását sem javasolja egyelőre a minisztérium.

A parlamenti munka is akadályoztatva van

Jaroszlav Zseleznyak parlamenti képviselő azt írta, hogy a törvényhozás a jövő héten várhatóan karanténba vonul február 15-ig, mert szavai szerint sok beteg van a képviselők között. Julija Palijcsuk, a kormánypárt szóvivője szerdán közölte, hogy jelenleg a frakció 17 tagja Covid-beteg, az apparátusnak pedig 45 alkalmazottja. 

A parlamentben naponta két-három újabb fertőzéses esetet jegyeznek fel.

Fotó: SERGII KHARCHENKO

Az azonosított fertőzöttek száma Ukrajnában szerdára 24 321-gyel 3 913 809-re, az elhunytaké 141-gyel 99 584-re, az aktív betegeké pedig csaknem 19 ezerrel 217 510-re emelkedett. Az elmúlt napon 3073 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteget szállítottak kórházba. A legfrissebb adatok szerint valamely oltás mindkét dózisát eddig 14 519 768-an adatták be maguknak a mintegy 42 millió lakosú országban, további 701 540-en pedig még csak az első adagot vették fel. Harmadik, emlékeztető oltást eddig 248 063-an kaptak. Kedden 81 736 embert oltottak be.

A románoknál is rosszabbodik a helyzet

Romániában a kiértékelt koronavírustesztek számának növekedésével összhangban megugrott szerdán az egy nap alatt kimutatott új fertőzöttek száma, ráadásul 

az egészségügyi ellátást a személyzet megbetegedése is veszélyezteti.

Az utóbbi 24 órában több mint 34 ezer új fertőzöttet diagnosztizáltak, 74 százalékkal többet, mint kedden. Ugyanilyen arányban emelkedett a kiértékelt tesztek száma is. Romániában a háromnapos hosszú hétvége után, szerdán haladta meg először a 100 ezret az egy nap alatt kiértékelt koronavírustesztek száma.

A kórházi kezelésre szorulók száma már csaknem ugyanolyan sebességgel emelkedik, mint a fertőzötteké: 

az utóbbi hét napon az esetszámok átlagosan 75, míg a Covid-kórházakban kezelt beutaltak száma 60 százalékkal (7348-ra) emelkedett. Jelenleg 692 súlyos állapotban lévő koronavírusos beteg részesül intenzív terápiában, 30 százalékkal több, mint múlt szerdán.

Elmaradnak a műtétek

Egyelőre a koronavírus-fertőzötteknek elkülönített kórházi kapacitások kevesebb mint egy harmada foglalt, az egészségügyi rendszer működésében azonban egyre több helyen okoz problémát a személyzet megfertőződése, a fertőzött alkalmazottaknak ugyanis akkor is otthon kell maradniuk, ha tünetmentesek: a beoltottaknak hét napra, a beoltatlanoknak pedig tíz napra kell karanténba vonulniuk.

A bukaresti vasutas kórházban is 

felfüggesztették a következő négy napra a beutalásokat a sebészeti és belgyógyászati részlegen, 

ahol a személyzet több mint tíz tagjánál és a betegeknél is koronavírus-fertőzést mutattak ki. A Witting egyike annak a kilenc fővárosi kórháznak, ahol fertőzési góc alakult ki.  A fertőzés főleg a nővérek és ápolók körében terjed, akik között magasabb az oltással szemben szkeptikusok aránya.