A február végére tervezett Rio de Janeiro-i és Sao Paulo-i karneváli ünnepségeket a COVID-19 fertőzés új hulláma miatt áprilisra halasztották - közölték pénteken a brazil hatóságok.

"Rio de Janeiro és Sao Paulo városháza úgy döntött, hogy a szambaiskolai felvonulásokat április végéig elhalasztja, a brazil világjárvány jelenlegi helyzete és az életek védelmének szükségessége miatt" - áll a hatóságok közleményében. 

A polgármesterek, egészségügyi titkáraik és a szambaiskolák képviselőinek virtuális találkozója után jelentették be a döntést a Rio de Janeiro-i Sambadrom-felvonulások elhalasztásáról, amelyek a világ minden tájáról vonzzák a turistákat és Sao Paulóban tervezett felvonulást is lefújták.

Az omicron változat okozta járvány és az év végi ünnepek miatt, Brazília ezen a héten megdöntötte napi fertőzöttségi rekordját: egyetlen nap alatt 204 854 új esetet regisztráltak, és már több mint 622 000 halálesetről adtak számot.

A két városban az utcai karnevált már a hónap elején lemondták az egészségügyi helyzet miatt. Brazília 213 millió lakosságának mintegy 70 százalékát beoltatta két adag COVID-19 vakcinával – közölte az AFP.