Miután Oroszország hónapok óta jelentős számú katonát állomásoztat az ukrán határ közelében, továbbá Belaruszba is küldött csapatokat hadgyakorlat címszóval, az Egyesült Államok és a is megerősítette keleti vonalait. A CNN információi szerint 

a térségben mintegy 12 ezer fős NATO- és amerikai sereg tartózkodik, amelyet 22 vadászgép támogat. 

Hasznos lehet a Romániában felhúzott rakétavédelmi rendszer is, amihez hasonló a tervek szerint még az idén működni kezd majd Lengyelországban is.

Fotó: ARMIN WEIGEL / AFP

Cserélődő rendszerben található négy zászlóaljnyi többnemzetiségű NATO-harccsoport Észtországban, Lettországban, Litvániában és Lengyelországban, ezeket sorra Nagy-Britannia, Kanada, Németország és az Egyesült Államok vezeti. 

A szervezet szerint harcra kész, robusztus erőkről van szó, 

ugyanakkor nehéz nem észrevenni, hogy a 12 ezres létszám jelentősen elmarad az oroszok által Ukrajna közelében összevont több mint 100 ezres sereg, de még a fehéroroszországi hadgyakorlatra küldött 30 ezres különítmény létszámától is.

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára szerint a szövetség felkészült arra, hogy gyorsan erősítést és további katonai képességeket küldjön a területre. A négyszer 1200 fős NATO-haderőt amerikai csapatok támogatják, ezek leginkább Lengyelországban, kisebb mértékben pedig Romániában és Litvániában állomásoznak. A múlt héten Joe Biden amerikai elnök újabb 3000 amerikai katona Lengyelországba, Németországba és Romániába helyezéséről hozott döntést, és további 8500 fő van készültségben.

Ugyanakkor nincsenek NATO-csapatok Ukrajnában, és a katonai szövetség nem is tervezi, hogy haderőt küld az országba, 

viszont stratégiai szintű tanácsokkal segít az ukránoknak. A szervezet szerint az ukránokkal történő együttműködés a legfontosabbak között van. Mindenesetre figyelembe véve az orosz hadsereg által a térségben összevont erőket, ez a 12 ezer fős haderő azért nem tűnik többnek egy erőteljesebb jelzésnél. Azonban technikailag a térségben található NATO-tagállamok hadseregei is a szervezethez tartoznak, viszont a több atomhatalmat is a sorai között tudó észak-atlanti szövetség és a szintén atomhatalom Oroszország közötti háború beláthatatlan következményekkel járna, ami egyik félnek sem az érdeke.

Az esetleges orosz invázió kapcsán sem merült fel a híradások szerint, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei beavatkoznának a harcokba, helyette szankciók kilátásba helyezésével próbálják megelőzni a fegyveres konfliktust.