Az ukrán elnök felrótta a nyugati országoknak, hogy nem reagáltak kellő határozottsággal az orosz invázióra.

Volodimir Zelenszkij pénteki televíziós beszédében elmondta: ő Kijevben, családtagjai pedig Ukrajnában maradnak, annak ellenére, hogy mindannyian az oroszok kiemelt célpontjai.

A világ továbbra is távolról figyeli, mi történik Ukrajnában, mondta Zelenszkij nem sokkal azt követően, hogy Kijev bejelentette: Oroszország a hajnali órákban újrakezdte a rakétatámadást, a fővárosban pedig robbanások zajáról számoltak be.

Ukrajna magára maradt a harcban Zelenszkij szerint, Telegram-oldalán közzétett videóüzenetében így fogalmazott: 

„Egyedül maradtunk országunk védelmében. Ki hajlandó harcolni a mi oldalunkon? Nem látok ilyeneket. Ki hajlandó Ukrajna NATO-felvételét szavatolni? Mindannyian félnek.”

Mindemellett az ukrán elnök köszönetét fejezte ki azon országoknak, amelyek nemcsak szavakkal, hanem tettekkel is segítik Ukrajnát.

Az tagországainak állam- és kormányfői péntek éjszakába nyúló rendkívüli csúcstalálkozójukon állapodtak meg az Oroszország elleni új szankciókról, amelyek hatálya az ország pénzügyi szektorára, az energia- és közlekedési ágazatára, a kettős felhasználású termékekre, valamint az exportellenőrzésre és az exportfinanszírozásra, a vízumpolitikára és további orosz személyekre terjed ki.

Az uniós csúcs után Orbán Viktor magyar miniszterelnök elmondta, Magyarország és az Unió többi tagállamának energiaellátása a szankciók ellenére is biztosított.