A Bucsában történt bűncselekményeknél is szörnyűbb dolgok derülhetnek még ki, tekintettel arra, hogy Ukrajna más régiói még mindig orosz ellenőrzés alatt állnak

– közölte vasárnap esti videóüzenetében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

Mint mondta, azokon a helyeken még több halott lehet, és bántalmazás is történhetett.

Mert ez az orosz hadsereg természete, amely az országunkba jött. Olyan embertelen teremtmények, akik nem tudnak másként cselekedni

– fogalmazott Zelenszkij.

Elmondta, hogy Ukrajnának elvileg nem is kellett volna külföldi partnereitől fegyvereket kérnie, mivel minden szükséges fegyverzetet kérés nélkül a rendelkezésükre kellett volna bocsátaniuk, hiszen pontosan tudták, milyen vész közeleg, és az mit hoz magával.

Fotó: Valerie Macon / AFP

Ukrán hivatalos közlések szerint Bucsa településen tömegsírra is bukkantak, amelyben 280 férfi holttestét találták meg. Az orosz kormány ukrán szélsőségesek provokációjának minősítette a történteket, míg Kijev az orosz csapatokat vádolja ártatlan civilek lemészárlásával.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter vasárnap a Twitter-oldalán közzétett videóüzenetében elmondta, elégtelennek találja a bucsai atrocitások nyomán tervezett újabb uniós szankciókat.

Szigorítani kell az uniós szankciókat

– hívta fel a figyelmet Kuleba. Különösen az orosz olaj, gáz és szén embargóját szorgalmazta, az európai kikötők lezárását az orosz termékek előtt, valamint újabb orosz bankok kizárását a SWIFT globális fizetési rendszerből.

Ugyanezt követelte a világ legfejlettebb ipari államait összefogó, az Európai Uniót is magában foglaló G7-csoporttól is.

A szatellitképek kiértékelésével foglalkozó Maxar Technologies amerikai cég közlése szerint a térségről készült műholdfelvételek egy 13,5 méter hosszú árkot mutatnak egy ukrán templomhoz tartozó telken, ahol a tömegsírt találták. A Maxar Technologies szerint az első ásatási munkálatoknak március 10-én látták jeleit a szatellitfelvételeken. A Reuters globális hírügynökség nem tudta független forrásból ellenőrizni a felvételek hitelességét.

Hétfőre virradóra több ukrán városból jelentettek légicsapásokat.

Az Ukrajinszka Pravda című helyi hírportál Szerhij Nadal polgármesterre hivatkozva robbanásról számolt be a nyugat-ukrajnai Ternopil városában. Sajtójelentések szerint robbanások zaját lehetett hallani a déli Herszonban és Odesszában is.

Az ENSZ Emberi Jogi Hivatalának (OHCHR) legfrissebb összesítése szerint az orosz hadművelet február 24-i kezdete óta 1417 civil, köztük 121 gyerek halálát dokumentálták. A világszervezet ezenfelül 2038 sebesültet számlált, akik közül 171-en gyerekek.

Az OHCHR hangsúlyozta, hogy a valós számok ennél jóval magasabbak lehetnek, mivel az olyan helyszíneken, mint Mariupol és Irpiny, ahol súlyos harcok folynak, még nem lehetett hitelt érdemlően megerősíteni a civil áldozatok számát. A legtöbb polgári áldozatot, több mint 1500 halottat Luhanszk és Donyeck térségéből jelentették. Hozzátette, hogy a legtöbb áldozatot a nagy hatótávolságú robbanófegyverek követelik, így nehéztüzérség, rakéta-sorozatvetők, valamint rakéta- és légicsapások.

Zelenszkij helyi idő szerint vasárnap videóüzenetben fordult a 64. Grammy-díj-átadó gála résztvevőihez Las Vegasban. A nézőktől azt kérte, minden lehetséges módon támogassák Ukrajnát.

Mi lehet ellentétesebb a zenénél? Lerombolt városok és meggyilkolt emberek csendje. Töltsétek meg zenétekkel a csendet. Töltsétek meg ma, hogy elmeséljétek a történetünket. Támogassatok, amiben csak tudtok. Csak ne legyen csend

– fogalmazott az ukrán elnök.