Pert indított a Gellért-hegyi sikló beruházója, mert szerinte a Fővárosi Önkormányzattal még 2009 januárjában megkötött szerződésük nem szűnt meg – írta meg a Népszava.

A lapnak nyilatkozott a Gellérthegyi Sikló Kft. ügyvezető igazgatója, Walton Imre, aki elmondta, hogy 

nem kártérítési pert indítottak, a cég szerint a főváros érdekmúlásra hivatkozó elállása jogellenes. A kontraktus szerintük továbbra is hatályos. Ennek megállapítását kérték a bíróságtól.

A cég idén április 22-én adta be a keresetet. 

Gellért-hegyi Sikló
Fotó: Gellérthegyi Sikló Kft.

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes a múlt héten megerősítette: a főváros közberuházásként kívánja megvalósítani a siklót. Így hiába készíttette el a terveket és kapta meg rá az építési engedélyt a Gellérthegyi Sikló Kft. – amelyben 25 százalékban tulajdonos a fővárosi BKK –, a munkát nem kezdheti meg. Ehhez ugyanis Budapestnek át kellene adnia a területet, ám erre jelen állás szerint nem számíthat a cég. A városvezetés a turisztikai hasznosításhoz nem járul hozzá.

Korábban a VG megírta, hogy a városvezetés nem tájékoztatta a céget arról, hogy már nem támogatja a projektet. A Gellérthegyi Sikló Kft. lapunknak elmondta, hogy Kiss Ambrus egyetlen, a felek között korábban tartott egyeztetésen sem vett részt. Továbbá úgy értékelik, hogy a főpolgármester-helyettes által tett médianyilatkozatok nem tekinthetők hivatalos, jogi következménnyel járó döntésnek.

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes még januárban közölte: a projekt előkészítésére egy tavalyi kormányhatározat 1,5 milliárd forintot különített el, és a feladattal a Budapesti Fejlesztési Központot (BFK) bízta meg, később azonban az ötödik Orbán-kormány a BFK megszüntetése mellett döntött, a projektet Lázár János felügyelete alá rendelte. A miniszterjelölt kijelentette, hogy a projektlistát felülvizsgálják.

A fővárosi székhelyű Gellérthegyi Sikló Kft. még 2005-ben kezdte meg működését projektcégként. Alapításának célja a Gellért-hegyi sikló tervezése és megvalósítása. A társaság 25 százalékban a BKK tulajdona, 75 százaléknyi tulajdonrészt a magyar befektetői érdekeltségbe tartozó Sikló-Beruházó Befektetési és Tanácsadó Kft. birtokol. A Gellért-hegyi sikló megépítése egy több mint százéves terv.