A svéd NATO-csatlakozási kérelemmel szemben Törökország elsősorban Stockholm és a kurdok közötti jó kapcsolatokat hozta fel ellenérvként, különösen a szíriai kurd milíciával, az YPG-vel ápolt jó viszony miatt. Az egyik lehetséges megoldás, a kapcsolatok megszakítása a kurd szervezettel azonban korántsem olyan egyszerű, mint amilyennek elsőre gondolnánk – derül ki a Financial Times írásából.

A kurdok helyzete ugyanis érzékeny téma mind a skandináv országban, mind Törökországban, ahol a kisebbség szervezete, a PKK 1984 óta folytat felkelést a török állammal szemben. A konfliktusban több mint 40 ezren vesztették életüket, ezért bizonyos mértékig érthetők Ankara fenntartásai, különösen, hogy az ország lakosságának közel 20 százaléka kurd nemzetiségű.

Kurdish women a gathering   for Newroz (or Nowruz) celebrations marking the Persian New Year in Diyarbakir, southeastern Turkey, on March 21, 2022. - Newroz (also known as Nawroz or Nowruz) is an ancient Persian festival, which is also celebrated by Kurdish people, marking the first day of spring, which falls on March 21. (Photo by Ilyas AKENGIN / AFP)
Fotó: ILYAS AKENGIN / AFP

Az EU és a Törökországhoz hasonlóan terrorszervezetként tartja nyilván a PKK-t, ugyanakkor a szíriai YPG-vel kapcsolatban már nincsenek egy állásponton. Törökország szerint a két szervezet között nincs különbség, ám a szír polgárháborúban és az Iszlám Állam elleni küzdelemben több nyugati ország is nyújtott támogatást az YPG-nek, melyet ők különálló csoportnak tartanak.

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy 

a Svédország élén álló Magdalena Andersson 2021-ben részben a szélsőbalos kurd származású képviselőnőnek, Amineh Kakabavehnek köszönheti a kinevezését. 

A baloldali kormány támogatói és aktivistái között ráadásul egész sokan kurd származásúak, még ha nem is mind Törökországból, hanem a Kakabavehhez hasonlóan Iránból, Szíriából vagy Irakból érkeztek is az országba.

Erdoğan követelései, hogy több tucat kurd aktivistát Stockholm adjon ki Törökország részére, szüntesse meg a fegyverembargót Ankarával szemben és vágja el a kapcsolatait az YPG-vel, nehéz helyzetbe hozzák a kormányt, miközben az országban szeptember 11-én választások is lesznek, és a baloldali kormány szavazói szimpatizálnak a kurdok függetlenségi törekvéseivel.

Törökország egész másként látja a helyzetet, 

az ország lakói szerint egy közvélemény-kutatás alapján a legfontosabb külpolitikai kérdést a török hadsereg szíriai manőverei jelentik, miközben kevés különbséget látnak az YPG és a PKK között. 

Tekintve, hogy a svéd védelmi miniszter, Peter Hultqvist találkozott az YPG tagjaival, miközben Ann Linde külügyminiszter a szervezet politikai szárnyának tagjaival közös képet osztott meg a Twitteren, Ankara ellenkezése nem érthetetlen.

A napokban kurd aktivisták egy forgalmas stockholmi utcán feszítettek ki óriási PKK-zászlót, további nyomást gyakorolva a kormányra, hogy ne engedjen a kérdésben, ugyanakkor tovább dühítve Ankarát.

A vita rémülettel tölti el azokat a kurd disszidenseket is, akik Svédországba menekültek a török állam zaklatásai elől. Köztük van az emberi jogi aktivista, Ragip Zarakolu is, akit korábban a svéd parlament Nobel-békedíjra is jelölt. Egy beszéde miatt az aktivistára akár 15 év börtön is várhat Törökországban, ahol terrorizmussal vádolják. 

A svéd bíróságok megtagadták a kérést, ahogy az Emberi Jogok Európai Bírósága is Zarakolu javára ítélt, mondván, Törökország megsértette a szabadságát és a szólásszabadsághoz fűződő jogait. A disszidens aktivista a mai napig ír török újságok számára cikkeket arról, hogyan sérti meg Ankara a kisebbségi jogokat, és elmondta, a kiadatása esetén nem számít arra, hogy méltányos tárgyalásban lenne része.

Finn, svéd és török források szerint is Erdoğan ellenkezése a NATO-bővítés kapcsán főként a svédek magatartásának köszönhető, ám a kormányzó svéd baloldal hátországa már így is egyre kevésbé áll pozitívan a katonai szövetséghez történő csatlakozáshoz. Ha Stockholm enged Ankara kéréseinek, az tovább ronthat ezen a helyzeten. Mivel a két északi ország csatlakozására a szervezet mind a 30 tagjának rá kell bólintania, ezért az új tagok belépése korántsem lesz annyira egyszerű folyamat, mint azt kezdetben gondolhattuk volna.