Az Európai Bizottság hamarosan 21,1 millió euró (8 milliárd forint) gyorssegélyt utalhat a háború sújtotta országból hazánkba érkezőknek nyújtott segítség finanszírozására

– írja a Népszava

A lap szerint a gyorssegély az EU belügyi alapjából jön, és határozat írja elő, hogy a kormányzati szervekhez érkező források 30 százalékát civil szervezeteknek, helyi és regionális kormányzatoknak kell eljuttatni, amelyek részt vállalnak az ukrajnai menekültek ellátásában. 

A Ukrainian refugee family arrive at the building of the BOK, Budapest Olympic Center, a temporary refugee base, in Budapest, Hungary on May 5, 2022. (Photo by ATTILA KISBENEDEK / AFP)
Fotó: ATTILA KISBENEDEK / AFP

A gyors ügyintézés érdekében az Európai Bizottság nem a tényleges költségek, hanem az eredmények alapján fogja felszabadítani a pénzt, vagyis a kormánynak be kell mutatnia, mire kívánja fordítani. 

Az ukrán határőrség szerint már napok óta többen térnek vissza Ukrajnába, mint ahányan elmenekülnek onnan. 

Szombaton közel 46 ezren érkeztek, ebből több mint 42 ezren ukránok. Ugyanakkor az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) adatai szerint 

a háború kezdete óta mostanáig 6,111 millió ember hagyta el Ukrajnát, 

ebből 3,316 millióan utaztak ki Lengyelországba, 957,98 ezren Romániába és Moldovába, 800,1 ezren Oroszországba, Magyarországra 594,66, Szlovákiába 415,4, Fehéroroszországba pedig 27,31 ezren.