Nagy utat tettünk meg a 80-as években terjesztett szamizdatoktól, most pedig az amerikai republikánusok legfontosabb politikai gyűlése zajlik nálunk

– mondta Orbán Viktor miniszterelnök a CPAC Hungary konferencián. A kormányfő azt is mondta, hogy korábban Magyarország irigyelte a tengerentúli vitakultúrát, a szabadságot, és szurkolt Ronald Reagan elnöknek. 

Nekünk csak a kommunista funkcionáriusok jutottak, és az általuk teremtett nyomasztó légkör, ami 40 éven át velünk volt

– tette hozzá.

ORBÁN Viktor
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Magyarország az a laboratórium, ahol a progresszív dominancia ellenszereit kikísérleteztük – fogalmazott Orbán Viktor, a kormánypártok negyedik választási győzelmére utalva kijelentette: Magyarország megkapta a negyedik dózist. A kormányfő 12 pontban foglalta össze a kormánypártok sikerét:

1. „A saját szabályaink szerint kell játszani”, nem szabad elfogadni a mások által kínált utat.

2. „Nemzeti konzervativizmus a belpolitikában” – vagyis gyámolítani az egyházakat és a családokat, mert belőlük épül fel a nemzet, és falat építeni a határra, mert az emberek nem akarnak migrációt.

3. „Nemzeti érdek a külpolitikában.” A kormányfő szerint a külpolitika az ideológiák csatája, a jó és rossz küzdelme, ahol a történelem menete végleg eldől. Vagyis szerinte érdekalapú külpolitikára van szükség.

4. „Legyen médiánk.” Orbán Viktor szerint a baloldali vélemény azért tűnik többséginek, mert a média mellette áll, és „amint megjelenik egy konzervatív szereplő a médiatérben”, támadások érik. 

5. „Leplezd le az ellenfeleid szándékát.” A miniszterelnök azt mondta, hogy „tabudöntögetőnek” kell lenni. Szerinte „napvilágra hoznak” ügyeket, korábban felfedik, „mire készül a baloldal”, mielőtt megvalósulna.

6. A jobboldalnak Orbán Viktor szerint tilos elvont eszmék szerint működtetni a gazdaságot, mint ahogy a baloldal teszi. 

7. „Ne szoruljunk ki a szélre.” A miniszterelnök szerint „a szélsőjobboldali tudománytagadás és a szélsőbaloldali biológiatagadás” ugyanaz, a szavazókat eltávolítja.

8. „Mindennap olvassunk.” A kormányfő elmondta, hogy olvasni kell, a bonyolult dolgok megértésére időt kell szánni. Hozzátette, a „spin doctor hasznos állatfajta”, de megérteni a dolgokat a politikacsinálóknak kell.

9. A hit hiánya Orbán Viktor szerint veszélyes, az embernek tudnia kell, hogy felelni fog a végelszámoláskor a tetteiért.

10. A konzervatívok a legkisebb ügyeken is képesek összeveszni egymással, pedig a politikai boldogulás feltétele a miniszterelnök szerint a barátok keresése. Példaként a Vatikánt említette, amely szerinte fontos szövetségese Magyarországnak, mert bár mást gondolnak „az illegális migrációról”, de szerinte mégis azt kell keresni, miben tudnak egyetérteni.

11. „Építs közösségeket.” Orbán Viktor azt mondta, közösség nélkül nélkül „nincs konzervatív politikai siker”.

12. „Építs intézményeket.” Intézményekre és intézetekre van szükség a sikeres politikához. A miniszterelnök szerint az intézmények velünk maradnak, míg a politikusok jönnek és mennek. 

A kormányfő közölte: 2024-ben az Egyesült Államokban elnök- és kongresszusi, Európában pedig európai parlamenti választások lesznek. 

Ez a két helyszín ki is jelöli a nyugati civilizációért folytatott harc két frontját

– fogalmazott. Azt mondta, „ma egyik sincs a kezünkben, pedig mind a kettőre szükségünk van”. Két év van felkészülni – mondta, hozzátéve: a magyar lecke az, hogy „nincs csodafegyver, csak meló van”.

A CPAC az Egyesült Államokban a konzervatív oldal politikai rendezvénye, a republikánus tábor nagy seregszemléje. Tavaly szeptemberben Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója jelentette be, hogy elsőként Európában, Magyarországon szervezik meg a rendezvényt.