Aláírta Joe Biden amerikai elnök a fegyverek birtoklásának és viselésének biztonságosabbá tételét célzó törvényt, amely a fegyvertartás korlátozását segítő, évtizedek óta a legfontosabb jogszabály az Egyesült Államokban.

Fotó: Cristobal Herrera Ulashkevich

Az elnök szombaton emelte törvényerőre aláírásával a jogszabályt, amelyet csütörtökön a szenátus, pénteken pedig a képviselőház is megszavazott, és amely elképzelhetetlennek tűnt a közelmúltban lőfegyverrel elkövetett tömeggyilkosságok előtt. Joe Biden maga sürgette a törvény kidolgozását, és abban részt vett mindkét nagy párt. 

Az elnök történelmi vívmánynak nevezte a törvényt, amely szerinte „sok életet fog megmenteni”.

Biden néhány órával azelőtt látta el kézjegyével a dokumentumot, hogy elindult volna két európai csúcstalálkozóra

A két nagy párt közti kompromisszumok eredményeként megszületett, a megelőzési programokra és áldozatsegítésre 13 milliárd dollárt előirányzó törvény egyebek között vizsgálatnak veti alá a fegyvervásárlást tervezők előéletét, hogy kiszűrhessék közülük azokat, akik veszélyesek a társadalomra.

Lehetővé teszi, hogy az egyes államok hatóságai indokolt esetben elkobozzák a már eladott fegyvereket, és nagyobb ellenőrzést igyekszik biztosítani az illegális fegyverkereskedelem ellen. 

Az amerikai szabályozás szigorítását az elmúlt hónapok súlyos fegyveres ámokfutásai gyorsították fel. Csak májusban két tömeggyilkosságot követtek el lőfegyverekkel: egy texasi elemi iskolában 19 gyermek és 2 felnőtt halt meg, a New York állambeli Buffalóban pedig 10 színes bőrű halálos áldozata volt egy lövöldözésnek egy szupermarketben.