Közélet

Állandó ágyútűz alatt a luhanszki ukrán katonák, Liszicsanszknál vágnák el őket az oroszok

Egyre nagyobb erővel törnek rá az oroszok az ukrán védőkre Szeverodonyeck körül.

Folyamatos ágyútűz mellett kénytelenek védeni állásaikat az ukrán katonák Luhanszk régióban. A fő csata továbbra is Szeverodonyecknél zajlik, de közben az oroszok tovább nyomultak előre Liszicsanszk felé is. Ha ezt elfoglalják, akkor Szeverodonyeck magára marad és a teljes Luhanszk régió orosz kézre kerül. 

A CNN idézte kedden az ukrán hadsereg vezetését, akik elmondták: az oroszok az elmúlt 24 órában még tovább növelték a tüzérségi és légicsapások számát. 

Cserben hagyja az orosz légierő saját katonáit, emiatt is akadozik az invázió

Noha februárban még úgy tűnt, néhány nap alatt kivívható a légi fölény Ukrajnában, immár lassan négy hónap sem volt elég ehhez.

Kiélezett a küzdelem Szeverodonyeck ipari parkjánál: az Azot üzemet, egy téglagyárat és három hidat is lőttek

– mondta Szerhij Hajdaj, Luhanszk régió katonai vezetője. Az Azot gyárban még több mint 500 ember van, köztük sok a civil. 

Fotó: AFP

Közben az oroszok tovább nyomultak a Szeverodonyeckkel szomszédos Liszicsanszk felé is. Már az annak külvárosában található Bila Hora településnél támadják az ukránokat, akik egyelőre kitartanak ezen a fronton. Viszont ha Liszicsanszk elesik, akkor Szeverodonyeck sorsa is megpecsételődik, mert az ottani ukrán csapatokat teljesen elvágják a hátországtól. Ezáltal pedig a teljes Luhanszk régió az oroszok kezére kerülhet. 

Ismét robbanások rázták meg a dél-ukrajnai Mikolajiv települést is, amelyet alig néhány napja látogatott meg Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. 

Váratlanul a frontra látogatott Zelenszkij

Az ukrán elnök Mikolajivban tűnt fel, amely alig pár kilométerre van a már orosz kézen lévő Herszontól.

 

 

Kapcsolódó cikkek