Az Ukrajnával és Moldovával írt alá közúti árufuvarozásról szóló megállapodásokat a két ország exportjának támogatása érdekében 

– közölte az Európai Bizottság csütörtökön. A brüsszeli közlemény szerint a megállapodások hozzá fognak járulni az ellátási láncok biztosításához, beleértve az élelmezésbiztonságot, miután Oroszország Ukrajna elleni háborúja akadályozza a hagyományos közlekedési útvonalakat.

Az EU és Ukrajna továbbá megállapodást írt alá az ország transzeurópai közlekedési hálózatának (TEN-T) és az EU és Ukrajna közötti infrastrukturális összeköttetésének a javítása céljából 

– tájékoztattak.

A bizottsági közlemény Adina Valean közlekedési biztost idézte, aki az aláírásokat követően azt mondta: a két megállapodás  újabb példa arra, hogy az EU milyen konkrét módokon támogatja Ukrajnát és Moldovát. Az EU részben liberalizálja az ukrán és moldovai fuvarozók közúti szállítását az EU-ban, hogy a két ország importálni tudja a szükséges árukat.

White,Truck,Is,On,Highway,-,Business,,Commercial,,Cargo,Transportation
Fotó: Shutterstock

Tájékoztatása szerint az EU lépéseket tett annak érdekében is, hogy Ukrajnát az infrastruktúra tekintetében bekösse az uniós hálózatokba, ami segíteni fogja az újjáépítési erőfeszítések irányítását a háborút követően. 

A közúti szállítási megállapodások meg fogják könnyíteni az EU, Ukrajna és Moldova közötti áruszállítást,

lehetővé téve a fuvarozók számára, hogy az ilyen típusú műveletekhez szükséges engedélyek nélkül átutazzanak egymás területein, illetve beutazzanak az Európai Unióba.

Az EU és Ukrajna közötti megállapodás rendelkezik továbbá az ukrán vezetői engedélyek és szakmai alkalmassági bizonyítványok elismeréséről is. A TEN-T hálózattal kapcsolatos megállapodás értelmében az EU be fogja építeni jogszabályaiba Ukrajna aktualizált TEN-T térképeit – közölte.

A megállapodás hangsúlyozza azt a közös szándékot is, hogy előmozdítsák a két fél közötti fenntartható és erőforrás-hatékony közlekedési összeköttetés megfelelő tervezését és fejlesztését – tette hozzá az uniós biztos.