Optimista kijelentéseket tettek svéd és finn politikusok is a kedden kezdődő három napos csúcstalálkozója előtt a Reuters szerint. A két ország észak-atlanti szövetséghez történő csatlakozása útjában Törökország állt mindeddig, azonban Sauli Niinisto finn miniszterelnök arról beszélt mielőtt Madridba indult volna, hogy több a kölcsönös megértés hazája és a törökök között.

ANKARA, TURKIYE - JUNE 28: Turkish President Recep Tayyip Erdogan departs from Esenboga Airport to attend NATO Leaders' Summit in Madrid on June 28, 2022, in Ankara, Turkiye. Emin Sansar / Anadolu Agency (Photo by Emin Sansar / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: Emin Sansar / Anadolu Agency via AFP

Ugyanakkor hozzáállását sem optimistának sem pesszimistának nem nevezte Erdogannal történő találkozása előtt. A török elnök ugyanakkor arról beszélt kedden, hogy találkozni fog Joe Biden amerikai elnökkel a csúcstalálkozón, ahol a törökök elakadt F-16-os vásárlásáról beszél majd amerikai kollégájával. Könnyen lehet, hogy a beszerzés feltétele lehet a török vétó visszavonása az északi országok csatlakozásának kérdésében. A Fehér Ház megerősítette, hogy Biden beszélt Erdogannal és azt is, hogy a csúcstalálkozón személyesen is tárgyalni fognak.

Ann Linde svéd külügyminiszter ugyancsak kedden azt jelezte, hogy a törökökkel folytatott tárgyalások terén történt előrelépés és a mostani csúcson akár az áttörés is bekövetkezhet. Ugyanakkor hozzátette, hogy bár felkészültek a pozitív végkimenetelre, az könnyen több időt is igényelhet. Ez könnyen lehet, hogy így lesz, hiszen Erdogan szavak helyett eredményeket vár az északi országoktól.