A fegyereket Ukrajnába küldő országokat Jürgen Stock, az Interpol főtitkára arra sürgette, hogy kezdjék el a fegyverek nyomkövető adatbázisainak ellenőrzését.

A fegyverek magas rendelkezésre állása a jelenlegi konfliktus során a tiltott fegyverek elterjedését fogja eredményezni a konfliktus utáni szakaszban

- mondta a szakember egy sajtótájékoztatón.

Meglátása szeirnt, a szervezett bűnözői csoportok erősödni fognak, ahogy a fegyverek elérhetővé válnak. "A bűnözők már most is erre összpontosítanak, miközben mi itt beszélünk" - tette hozzá.

Jurgen Stock, az Interpol főtitkára az angol-amerikai sajtószövetségnek azt mondta, nincs kétsége, hogy az illegális fegyverkereskedelem növekedni fog - számolt be az eseményről Washingtonpost. „Láttuk ezt a balkáni régióban” – mondta Stock. „Azt tapasztalhattuk, hogy Afrikában a szervezett bűnözői csoportok természetesen megpróbálják kihasználni ezt a kaotikus helyzetet.” Véleménye szerin aA kisfegyverek jelentik a fő gondot.

Stock ösztönözte az Interpol 195 tagú országát, hogy „intenzíven használják a rendelkezésre álló adatbázisokat, amelyek segíthetnek nyomon követni a fegyvereket, például azokat, amelyeket egy másik országban loptak el.

„Régiónkban egyetlen ország sem tud ezzel elszigetelten foglalkozni, mert a bűnözők, akikről beszélek, globálisan tevékenykednek” – mondta Stock.