Törökország kitart álláspontja mellett és továbbra is ellenzi Svédország és Finnország NATO-csatlakozását mindaddig, amíg a két skandináv állam konkrét lépéseket nem tesz a terrorizmus ellen - jelentette ki Recep Tayyip Erdogan, Törökország elnöke pártjának csütörtöki parlamenti pártértekezletén, amelyről a Daily Sabah török kormánypárti napilap számolt be. 

A parlamenti többséggel rendelkező Igazság és Fejlődés Párt (AKP) csütörtöki parlamenti ülésén Erdogan leszögezte, hogy Ankara nem támogatja Svédország NATO-csatlakozását, amíg "a terrorszervezetek szabadon mozognak az észak-európai országban". 

International Relations Photo Illustrations
Fotó: NurPhoto via AFP

Senki sem várhat engedményeket a részünkről ebben az ügyben: hadd húzzam alá, hogy Törökországnak nincs ideje elvárásokkal és ambivalens megjegyzésekkel foglalkozni - mondta a török elnök. Mevlüt Cavusoglu, Törökország külügyminisztere az ülésen elhangzott beszédében hangsúlyozta, hogy Törökország hivatalos levélben közölte igényeit Svédországgal és Finnországgal, a levélre azonban még nem érkezett válasz. Hozzátette: Ankara nagyra értékeli, hogy Jens Stoltenberg, a főtitkára komolyan vette Törökország biztonsági aggodalmait és lépéseket tett az ügy érdekében. 

Megkezdődtek a tárgyalások Ankarában a svéd és finn NATO-tagságról, továbbra is nagy a nézetkülönbség

Ankara tiltakozik a két ország felvétele ellen, mivel szerinte terrorista csoportokat támogatnak.

A NATO-főtitkár szerda délután Twitter-oldalán számolt be róla, hogy "építő jellegű" volt aznapi értekezése Erdogannal. Mint írta, a török elnökkel Ankara "a terrorizmus ellen szóló, legitim biztonsági aggályairól" volt szó. Stoltenberg szerint "haladást ért el Finnország és Svédország NATO-csatlakozásának előkészítése".