Liszicsanszk vasárnapi elfoglalása azt jelenti, hogy Oroszország lényegében az egész luhanszki régiót megszerezte, ami Vlagyimir Putyin orosz elnök ukrajnai inváziójának egyik legfontosabb stratégiai célja volt – írja a BBC. A portál azt a kérdést feszegeti, hogyan változhattak Putyin tervei Luhanszk eleste után.

PUTYIN, Vlagyimir
Fotó: Makszim Sipenkov

A BBC írója azzal kezdi elemzését, hogy ukrán szempontból a bekerítés elkerülése volt a legfontosabb, vagyis az, hogy ne jöhessen létre olyan helyzet, amilyen Mariupolnál kialakult. Igaz ugyanis, hogy a déli kikötővárosnál folytatott harcok jelentősen lassították az orosz előrenyomulást, de az ukrán hadsereg hatalmas veszteségeket szenvedett: legjobb katonáik vagy meghaltak, vagy fogságba estek. Ukrajna ennek megismétlődését mindenáron el akarta kerülni.

Orosz szempontból a harc kinyilvánított célja a Donbasz elfoglalása. Ennek egyik kulcsfontosságú lépése Luhanszk megszerzése volt. A terület fontosságát jól mutatja, hogy Vlagyimir Putyin az offenzíva parancsnokait „Oroszország hőseivé” avatta, amely a legmagasabb kitüntetés.

A BBC szerint szinte biztos, hogy az oroszok tovább fognak nyomulni, és megpróbálják megszerezni a Donbasz többi részét is, különösen Szlovjanszk és Kramatorszk városokat, amelyeket már el is kezdtek lőni az elmúlt napokban. Szlovjanszk állítólag különös jelentőséggel bír a szeparatista mozgalom számára, mivel 2014-ben itt voltak az első felkelések.

Egyre nő az elhúzódó háború esélye

Noha a legtöbb politológus ódzkodik felvetni a kérdést, egyre inkább előtérbe kerül: mi lesz, ha Ukrajna mégis megroppan az oroszországi hadigépezet óriási nyomása alatt?

Ezen túlmenően – írja a BBC – a szélesebb körű orosz stratégiáról nincsenek információk, de sok múlik majd azon, hogy milyen állapotban lesznek az oroszok, amikor – ha egyáltalán – elfoglalják a Donbaszt. A portál szerint ha továbbra is gyorsan haladnak, akkor egészen Dnyipro városáig nyomulhatnak előre. Ha azonban valóban annyira kimerültek, amennyire a különböző elemzésekben ezt hangsúlyozzák, akkor elképzelhető, hogy véget vetnek a háborúnak.

Egyelőre egyik forgatókönyv sem biztos, és mindkét fél azt állítja, hogy ők vannak fölényben. Bár Ukrajna jelentős veszteségeket szenvedett a Donbaszban, a közelmúltban sikereket is elkönyvelhetett, nevezetesen a Kígyósziget visszafoglalását, ahol hétfőn ismét kitűzték a kék-sárga zászlót.