Közélet

Isztambulban a gabonáról tárgyal Ukrajna és Oroszország, a Donbászban viszont halomra lövik egymást

Éjszaka is folytatódtak a harcok Ukrajna keleti részén, Szlavjanszknál visszaverték az orosz támadást, most Szeverszk lehet a következő célpont.

Ma ül tárgyalóasztalhoz Isztambulban Ukrajna és Oroszország – kiegészülve az ENSZ képviselőivel és Törökországgal – egy négypárti egyeztetésre, hogy az ukrán gabona exportjának helyzetéről tárgyaljanak. 

Az oroszok és az ukránok leülnek tárgyalni a gabonáról

Rendkívüli mértékben hiányzik az ukrán gabona a világpiacról, ami már számos országban vezetett tiltakozásokhoz.

Az eseményen Kijev azt szeretné, ha biztonságos tengeri folyosókat nyitnának számukra, hogy a learatott gabonát ki tudják vinni a háború alatt álló országból. Február óta ugyanis orosz hadihajók vonták blokád alá az Azovi- és a Fekete-tenger nagy részét, megakadályozva ezzel az exportot. 

Ukrainian soldiers inspect a destroyed warehouse reportedly targeted by Russian troops on outskirts of Lysychansk, in the eastern Ukrainian region of Donbas on June 17, 2022, as the Russian-Ukraine war enters its 114th day. (Photo by ARIS MESSINIS / AFP)
Fotó: Aris Massinis / AFP

Míg tehát Isztambulban zöldasztalos tárgyalás vár a háborúban álló felekre, addig Ukrajna keleti és déli részén, elsősorban a Donbászban tovább folynak a véres harcok. Keleten az oroszok lassan ugyan, de haladnak előre, és sorra foglalnak el újabb ukrán településeket. Ezzel kapcsolatban a CNBC híroldal szerint Volodomir Zelenszkij ukrán elnök éjjel üzenetet intézett az ukránokhoz. Arról beszélt videójában, hogy borzasztó nehéz út áll előttük, de szerinte az út végén nem lehet más, csak ukrán győzelem.

Egymillió katonával indulnának meg az ukránok Herszon visszavételére

Kedden rakétákkal lőtték az orosz állásokat, 52 inváziós katonával végeztek.

Szeverszk a következő célpont

A brit védelmi minisztérium szerda reggeli közlése szerint az oroszok hamarosan újabb fontosabb települést keríthetnek be: ezúttal Szeverszk lehet a fő célpontjuk, amely nagyjából félúton található a már kezükre került Liszicsanszk és az ukránok utolsó nagy donbászi városai, Szlavjanszk és a szomszédos Kramatorszk között. Szeverszk elestével megindulhatnak az orosz páncélosok ezek felé is. Szlavjanszkot közben északról is próbálják támadni az oroszok: Dovhen’ke és Dolina felől indítottak offenzívát, de az ukránok közlése szerint ezt visszaverték. 

Nem állnak le a rakéták

A „földi” összecsapások mellett a levegőből is zúdítják egymásra a csapásokat a felek. Az orosz védelmi minisztérium szerint az elmúlt 24 órában legalább 425 ukrán katonát öltek meg. Emellett állításuk szerint három repülőgépet és kilenc drónt lőttek le. Az ukrán vezérkar legfrissebb jelentése szerint közben Oroszország 37 570 katonát veszített Ukrajnában február 24. óta.

A Russian serviceman patrols a destroyed residential area in the city of Severodonetsk on July 12, 2022, amid the ongoing Russian military action in Ukraine. (Photo by Olga MALTSEVA / AFP)
Fotó: Olga Maltseva / AFP

Kedd éjjel az ukrán fegyveres erők hatalmas támadást indítottak a szakadár területen lévő Luhanszk városa ellen. Az ukránok az amerikai rakétarendszert, a Himarst és a szovjet Tocska-U rakétákat is bevették. A TASZSZ orosz hírügynökség szerint keddről szerdára virradó éjszaka, moszkvai idő szerint 23 óra 50 perc körül hallatszott az első erős robbanások sorozata Luhanszk közelében, majd közvetlenül utána a város északi részén még több robbanás történt. A későbbi robbanások valószínűleg néhány, az ukránok által célba vett lőszerraktárból hallatszottak.
 

 

gabona tárgyalás orosz-ukrán háború Isztambul
Kapcsolódó cikkek