A megengedettnél magasabb hidrogén-cianid-tartalom miatt visszahívták a forgalomból a Golden Lily szárított sárgabarackmag 100 grammos kiszerelésű terméket – tájékoztatott a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a honlapján pénteken.

Fotó: Lászlóné Pécsi Paula / NÉBIH

A hivatal arra kérte a vásárlókat, hogy ne fogyasszák el azokat a termékeket, amelyeken az alábbi minőségmegőrzési idők szerepelnek:

  • 2022.08.01.
  • 2022.12.01.
  • 2023.02.01.,
  • illetve amelyek tételszámai 101158 és 101163.

A visszahívás kizárólag a fenti adatokkal azonosított termékre vonatkozik – jegyezték meg.

A hivatal felhívta a figyelmet arra, hogy a sárgabarackmag fogyasztásának rákellenes hatását tudományos tények nem támasztják alá, azonban fogyasztása súlyos mérgezés kockázatát veti fel. 

A sárgabarack, keserű mandula, illetve más csonthéjas gyümölcsök magjában amigdalin nevű cianogén glikozid található, amely az emberi szervezetben cianiddá alakul át. A cianidmérgezés hányingert, lázat, fejfájást, álmatlanságot, szomjúságot, levertséget, idegességet, izom- és ízületi fájdalmat, vérnyomásesést okozhat, szélsőséges esetben pedig halálhoz is vezethet. 

A különböző sárgabarackmagok amigdalintartalma nagyon eltérő lehet. A felnőttek több mint három kicsi, vagy kevesebb mint fél nagy nyers sárgabarackmag egyszeri elfogyasztásával már túlléphetik a biztonságos szintet, a kisgyermekek esetében már egy kisebb mag elfogyasztása is kockázatos lehet – olvasható a Nébih honlapján.