A száguldó inflációt kompenzáló béremeléseket követelve kezdtek sztrájkba a legnagyobb párizsi repülőtér a Roissy-Charles de Gaulle dolgozói pénteken – írja a Reuters.

A földi személyzet követeléseit a szárnyaló légiközlekedés és a munkaerőhiány is fokozza és a repülőteret üzemeltető ADP úgy számol, hogy 

100 gépet törölhetnek a nap folyamán a munkabeszüntetés miatt, 50 érkezőt és 50 indulót.

Paris Charles de Gaulle airport employees march with trade union flags as they stage a strike to demand higher wages at Roissy Charles De Gaulle Airport, north of Paris, on June 9, 2022. - A quarter of flights are expected to be cancelled at the airport, according to the airport operator ADP. The strike comes as several European airports have struggled to handle passenger flows due to staff shortages as the travel industry bounces back from the Covid pandemic. (Photo by Geoffroy Van der Hasselt / AFP)
Fotó: Geoffroy Van der Hasselt / AFP

A sztrájk hatására nem csak a forgalom mintegy 10 százaléka törlődik, de egyéb fennakadások is jelentkeztek a repülőtéren, hosszú sorokat kialakítva. Az emelkedő árak nem csupán Franciaországban, de Európa szerte sztrájkok sorához vezettek, hiszen sok helyen 

a munkások nem kívánják elfogadni reálbérük zuhanását a megélhetési költségek emelkedése miatt.

Ez azonban könnyen az inflációt bebetonozó bér-ár spirálhoz vezethet. A párizsi munkások 300 eurós béremelést követelnek a mostani akciójukkal.