Kína továbbra is aktív volt Tajvan körül szerdán, miközben újból azzal fenyegetett, hogy ha kell, erővel foglalja el a szigetet. Peking múlt csütörtökön, Nancy Pelosi amerikai házelnök tajpeji látogatása után kezdett hadgyakorlatokat a sziget körül. A manőverek eredetileg vasárnapig tartottak volna, de a kínai hadsereg keleti parancsnoksága hétfőn a meghosszabbításukról döntött.

CHINA-PLA-THE EASTERN THEATER COMMAND-JOINT EXERCISES (CN)
Fotó: GONG YULONG / AFP

A Reuters hírügynökségnek névtelenül nyilatkozó forrás szerint a kínai hadihajók szerdán sem vonultak le a Tajvan körüli vizekről, és a sziget nyugati, valamint keleti partjainak közelében is jelen voltak.

Szerda reggel körülbelül húsz kínai és tajvani hadihajó tartózkodott a Tajvani-szoros középvonala közelében, amelyet az Egyesült Államok húzott meg egyoldalúan a hidegháború alatt, és amelyet Peking hivatalosan sohasem ismert el. Kína az elmúlt napokban többször átlépte a vonalat, amely eddig de facto határként működött a felek között.

Eközben a kínai kormány ugyancsak szerdán fehér könyv formájában nyilvánosságra hozta hivatalos állásfoglalását a tajvani kérdésben. Ebben leszögezte, hogy Peking igyekszik békés eszközökkel elérni Kína és Tajvan újraegyesülését, de nem mond le arról, hogy szükség esetén erőhöz folyamodjon. Hozzátették, hogy az erő alkalmazására csak „kényszerítő körülmények” hatására, „végső megoldásként” kerülhet sor. A kínai vezetés nyomatékosította, nem tűri a külföldi beavatkozást Tajvanon.

Taiwan military live fire drill in southern Taiwan
Fotó: RITCHIE B. TONGO / MTI

Peking határozottan kijelentette, hogy meghiúsítana minden kísérletet országuk megosztására.

„Hazánk újraegyesítésének történelmi célját meg kell és meg is fogjuk valósítani” – hangsúlyozta a kínai kormány.

Az egész világgazdaságot fenyegeti a feszültség a Tajvani-szorosban

A kínai hadgyakorlat ellenére használják a teherhajók a Tajvani-szorost, amely a világ egyik legfontosabb hajózási útvonala. A kiesése vagy akár csak a forgalom lassulása is újabb zavarokat okozna a globális ellátási láncban és a gazdaságban.