Az orosz Wagner biztonsági magánvállalkozás négy zsoldosának megöléséről számolt be hétfőn este egy dzsihadista szervezet Maliban,

amely az al-Kaida terrorhálózattal szövetséges. A közleményt hitelesnek ítélte meg a szélsőségesek internetes kommunikációját nyomon követő amerikai SITE hírszerzési csoport.

11 July 2022, Saxony-Anhalt, Gardelegen/Ot Letzlingen: Federal Minister of Defense Christine Lambrecht (SPD) takes part in a debriefing of an exercise on the military training area of the Army Combat Training Center. In the background is a "mobile auditorium" used for this purpose. The minister visited the training facility near Gardelegen to see how soldiers are prepared for their deployment. Around 700 men and women are currently training there for their mission in the West African country of Mali.
Fotó: Getty Images

A GSIM közlése szerint szombaton csaptak le a zsoldosokra Mali középső részén. Több zsoldos elmenekült – tették hozzá.

Az esetet az AFP hírügynökségnek megerősítette két helyi választott tisztségviselő és egy kórház is. A mali hadsereg nem kommentálta a bejelentést.

Maliban katonatisztek egy csoportja 2020-ban puccsal magához ragadta a hatalmat, Bamako pedig ezt követően szorosabb együttműködést alakított ki Oroszországgal, valamint a Kremlhez köthető Wagner magáncéggel – állítják hírügynökségek.

A junta tagadja, hogy a magánvállalkozás zsoldosai az országban volnának, 

csak annyit ismer el, hogy orosz „kiképzők” vannak ott egy Moszkvával kötött kétoldalú együttműködés keretében.

A Griot, a man specialised in praise and parody, carrying a Russian flag, a protrait of President Assimi Goďta and a sign reading "bonne fęte les armées Maliennes" (happy day to the Malian armies) parades during a ceremony celebrating the army's national day in Kati, on January 20, 2022. - With the support of French, European and Russian partners, the Malian army is trying to regain the territories occupied by armed groups and jihadists.
Fotó: Florent Vergnes / AFP

Moszkvai kapcsolatai miatt Bamako viszonya mind Párizzsal, mind pedig Berlinnel megromlott a terrorellenes együttműködésben: 

Franciaország a héten az utolsó katonáját is kivonta Maliból, a német kormány pedig bejelentette, hogy felfüggeszti katonai misszióját az országban,

mert a junta nem biztosítja az együttműködés feltételeit. A német védelmi minisztérium közleménye szerint a kivonásra azért került sor, mivel Mali kormánya többször megtagadta a légtérhasználati jogot a békefenntartó küldetést teljesítő ENSZ-erőktől. Ez akadályozza az országban szolgálatot teljesítő német katonák rotációját. Németország szerint ez veszélyezteti a misszióban részt vevő németek biztonságát. 

A Bundeswehr kezdettől, 2013-tól vesz részt a nyugat-afrikai ország stabilitásának erősítésére és a térségben tevékenykedő dzsihadista szervezetek befolyásának letörésére indított ENSZ-küldetésben.

Nyolc nap alatt több mint kétszáz terroristát öltek meg Maliban

António Guterres ENSZ-főtitkár az emberi jogok tiszteletben tartására szólította fel a mali hadsereget és külföldi támogatóit – feltehetően az orosz Wagner-csoport tagjait – a Biztonsági Tanácshoz benyújtott bizalmas jelentésében.

Mali 2012 óta belbiztonsági válsággal küzd. Az először csak az ország északi részében terjeszkedő dzsihadista szervezetek kiterjesztették befolyásukat Mali középső és déli részére, valamint a szomszédos Burkina Fasóra és Nigerre is.