Ukrajna az Egyesült Államok által szállított HIMARS rakétakilövőkből egyet sem veszített – idézte a The Guardian Olekszii Reznikov ukrán védelmi minisztert.

Az Oroszország által indított háború február 24-i kezdete óta Ukrajna a hírek szerint mintegy húsz amerikai gyártású rakétakilövő egységet kapott, és ezekkel támadta meg Oroszország lőszerraktárait, parancsnoki állomásait és légvédelmét.

himars
Fotó: Fadel Senna / AFP

Oroszország többször is azt állította, hogy több amerikai rendszert megsemmisített.

Olekszij Reznikov, az Amerika Hangja című amerikai kiadvány ukrán nyelvű kiadványának elmondta, hogy Ukrajnában még mindig megvan az összes rendszer, amelyet az Egyesült Államoktól kaptak.

Az állítást később az ukrán védelmi minisztérium hivatalos Twitter-fiókja is közzétette. Mint közölték, hogy az orosz elit csapatok (ejtőernyősök, tengerészgyalogosok, különleges erők) 30 százalékát felszámolták Ukrajnában, és az ukrán hadsereg egyetlen HIMARS rendszert sem veszített el a harcok során.

Az mindenesetre érdekes, hogy 20 HIMARS rakétarendszerről beszélnek, mert korábban még 16 leszállított darabról volt szó. Nemrég éppen Olekszij Reznyikov jelentette be a Twitter-oldalán, hogy újabb négy HIMARS rakétaindító rendszert kapott Ukrajna az Egyesült Államoktól, amivel 16-ra nőtt a mobil tüzérségi rakétarendszerek száma.