Az amerikai Planet Labs cég műholdfelvételeket készített a Krímen felrobbant repülőgép-támaszpontról. A képeken az látszik, hogy a bázis infrastruktúrájában jókora károk keletkeztek, és több orosz harci repülőgép is megsemmisült. A felvételeken az is látszik, hogy a repülőtér nagy része leégett.

A felvételeken az is látszik, hogy a fő kifutópályák sértetlenek maradtak. Emellett viszont

 legalább nyolc repülőgép megrongálódott vagy teljesen megsemmisült. 

A képeken több krátert is lehet látni, amelyek többsége a szabadtéri gépparkolóban található. A Planet Labs műholdjai folyamatosan pásztázzák Ukrajna területét. A felvételeik az első hiteles bizonyítékok arra, hogy az orosz támaszpontban tetemes károk keletkeztek.

Szaki, 2022. augusztus 10.
A szaki tengerparton készített képen füst gomolyog 2022. augusztus 9-én, miután robbanássorozat történt egy repülőgéplőszert tároló raktárban, az Ukrajnától Oroszországhoz elcsatolt Krímben, a Novofjodorovka melletti repülőtéren.
MTI/AP/UGC
Fotó: MTI / AP / UGC

A Szaki légibázis a Krím-félszigeten található, Novofedorivka településtől nem messze. A robbanásokban egy ember meghalt és sokan megsebesültek. Az oroszok balesetnek minősítették az esetet, az ukrán erők pedig elhatárolódnak tőle, hogy közük lenne a robbanásokhoz. Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter szerint a robbanást az okozta, hogy

a gondatlan orosz katonák megszegték az egyik alapszabályt, ami így szól: ne dohányozz a robbanószerek mellett!

Az Idnes.cz cikkében arról ír, hogy nem lehet biztosat állítani a robbanások körülményeivel kapcsolatban. Az orosz kommunikáció tartja magát ahhoz, hogy a tűzbiztonsági szabályok be nem tartása miatt történt baleset az egyik lőszerraktárban. Emellett az oroszok tagadják, hogy repülőgépek is megsérültek volna a balesetben, de az amerikai műholdfelvételek alapján ez nem igaz.