Meglepő területen értékelődhet fel Kenya a közeljövőben, ugyanis az ország földrajzi helyzete csaknem tökéletes műholdak indítására, így egy esetleges kenyai űrkikötő fejlesztése sokak fantáziáját megmozgatta – írja az African Business. Noha az űrkutatást hajlamosak vagyunk a fejlett országok luxusaként látni, a műholdak és más eszközök Afrika fejlődését is segíthetik, különösen, hogy az Euroconsult tavaly decemberi előrejelzése szerint a következő évtizedben 17 ezer alkalommal láthatunk műholdakat szállító rakétákat útnak indulni, ami négyszeres növekedés az előző évtizedhez képest.

Kenya,Flag,Against,City,Blurred,Background,At,Sunrise,Backlight,3d
Fotó: Shutterstock

A műholdak építésében a kontinensen Dél-Afrika jár az élen, ám űrkikötő fejlesztésére Kenyának lehet a legtöbb esélye. Az amerikai Longshot Space Technology vezérigazgatója, Mike Grace elmondta, érdeklődése a kenyai űrkikötő fejlesztése iránt egyszerűen annak az eredménye, hogy ránézett a térképre. Ugyanis az ideális űrkikötő az Egyenlítő vonalán vagy ahhoz közel fekszik, mivel itt 

a Föld forgási sebessége egyfajta parittyaként segítheti a rakéták indítását, így az Egyenlítőnél lehet a legkevesebb üzemanyaggal Föld körüli pályára állítani a műholdakat.

További előny, hogy mivel eme parittyahatás kihasználása érdekében számos műholdat keleti irányban lőnek ki, nem árt, ha abban az irányban víz található, mérsékelve egy esetleges baleset okozta károkat. Nem meglepő, hogy a floridai amerikai és a Kazahsztánban felhúzott szovjet űrkikötő is a lehető legközelebb van az Egyenlítőhöz.

Mivel viszonylag kevés olyan hely van a bolygón, ahol az Egyenlítő és a keletre néző partvonal találkozik – Afrikán kívül ilyen még Brazília és Indonézia –, Kenya helyzete szinte páratlan, ha űrkikötőt akarunk építeni, noha tény, hogy az ország tengerpartja kicsit délebbre van az ideálistól. Ám Szomália valószínűleg nem elég stabil berendezkedésű egy hasonló infrastrukturális beruházás kivitelezéséhez.

A helyszín előnyeit már az űrkutatás hajnalán felismerték, így az olasz űrprogram már a hatvanas években létesített egy kilövőállomást egy elhagyott tengeri olajfúróplatformot használva alapul. Innen mintegy két évtizedig indítottak is több műholdat az űrbe, ám azóta a platform karbantartás hiányában befejezte működését. A 2017-ben létrehozott Kenyai Űrkutatási Ügynökség (KSA) most azon dolgozik, hogy az országból ismét bolygó körüli pályára induljanak a műholdak.

A KSA főigazgatója, Hillary Kipkosgei szerint a szatelliteket hordozó rakéták a következő öt-tíz éven belül elindulhatnak majd Kenyából a világűr felé. Ugyanakkor azzal is tisztában van, hogy Kenya önállóan nem rendelkezik egy űrkikötő fejlesztéséhez szükséges tőkével, ezért a beruházást másokkal együttműködve képzelik el. A Longshot kenyai mérnöktanulókat kért fel az elképzelés megvalósíthatóságának vizsgálatára, és az eredmények szerint 

egy kenyai űrkikötő akár évi hatvan kilövést is lehetővé tehet, indításonként 8,9 millió dolláros bevételt generálva.

A Longshot kenyai terveit azonban könnyen lehet, hogy nem a kenyai, hanem az amerikai szabályok húzzák keresztül. Ugyanis a szabályozás értelmében a műholdas technológiákkal foglalkozó amerikai cégeknek exportlicencre van szükségük, ha külföldi partnerekkel működnek együtt. Washington pedig nincs teljesen meggyőzödve arról, hogy Kenya képes megvédeni a technológiát a kínaiaktól.

Azonban lehet, hogy az Egyesült Államok pont ezzel segíti előnyhöz Kínát Kenyában. Peking pedig élénk érdeklődést tanúsít a földrajzilag kiváló helyen található országgal kapcsolatban Kipkosgei szerint. A KSA vezetője azonban hozzátette, a világ minden részéről érdeklődnek a kérdésben, így például Európából is. A nemzetközi diplomácián túl persze a kenyai belpolitika is fontos szempont lehet a kilövőállomás építése során, ugyanis az űrkikötő ideális helyszíne, az ország tengerpartja viszonylag fejlett, így könnyen keletkezhet az a benyomás, hogy már megint a partvidék jut forrásokhoz.

Az ország kedvező helyzete miatt a kereskedelmi űrutazás úttörői, valamint a kenyai űrprogram résztvevői egyaránt érdekeltek abban, hogy megoldást találjanak ezekre a kérdésekre. Azonban az is biztosnak látszik, hogy a közeljövőben Nairobi csak más országokkal közösen lehet képes egy űrkikötő megépítésére.