Nagy-Britanniában minden tíz év alatti londoni gyereknek sürgősen beadják a fertőző gyermekbénulás elleni vakcinát – írta meg a CNBC. A vírus megjelenése miatt az Egyesült Királyságban, az Egyesült Államokban és Izraelben is aggódni kezdtek a szakemberek egy új járvány kitörése miatt. A briteknél az egészségügyi hatóság szerdán közölte, hogy immunizálási kampányt indítanak a betegség terjedésének megállítása érdekében.

Egytől kilenc évesig minden londoni gyerek megkapja a poliovakcinát, akár emlékeztető, akár felzárkóztató oltásról van szó 

– mondta Vanessa Saliba, az Egyesült Királyság Egészségügyi Biztonsági Ügynökségének epidemiológus tanácsadója. Az érintett családokkal a háziorvosuk fogja felvenni a kapcsolatot az időpont-egyeztetés miatt. Várhatóan egymillió gyerek kapja majd meg az oltást.

Childhood vaccination. (Photo by PEAKSTOCK / SCIENCE PHOTO LIBRAR / LDA / Science Photo Library via AFP) polio, gyermekbénulás
Fotó: Peakstock / Science Photo Librar / AFP

Szól a vészharang

A London School of Hygiene & Tropical Medicine fertőző betegségek epidemiológiájával foglalkozó professzora, David Heymann szerint a poliovírus visszatérésének ébresztőként kell hatnia az oltatlanok számára.

Nem minden gyerek és felnőtt bénul le, aki elkapja a fertőző gyermekbénulást, de akik nincsenek beoltva, azoknál magasabb ennek a kockázata. Ráadásul az oltatlanok teszik lehetővé, hogy a különböző fertőzések és járványok továbbra is terjedjenek az Egyesült Királyságban

 – mondta Heymann.

Az immunizációs kampány azután indult el, hogy egy New York-i férfi a múlt hónapban lebénult, miután elkapta a betegséget. A városban az elmúlt tíz évben nem volt hasonlóra példa. Tisztviselők szerint akár több száz fertőzött lehet még, akikről egyelőre nem derült ki, hogy hordozzák a poliovírust.

Egyre több nyoma van a fertőző gyermekbénulásnak

A fertőző gyermekbénulás egy ritka, de gyorsan terjedő vírus, amely egyes esetekben súlyos következményekkel, például bénulással járhat azoknál a betegeknél, akik nem lettek beoltva ellene.

Az Egyesült Királyságban 2003 óta egyetlen poliovírusos fertőzést sem regisztráltak egy széles körben elvégzett immunizációs kampánynak köszönhetően. Idén júniusban a brit hatóság országos figyelmeztetést adott ki, mivel London több városrészében is felfedezték a vírus nyomait a szennyvízben. Ez önmagában még nem lenne ok az aggodalomra, a helyi szennyvíz-felügyelet évente legalább egyszer-kétszer kimutatja a vírust a szennyvízben. Ezek a nyomok általában olyan személyektől származnak, akiket az országon kívül beoltottak a vírus ellen, és a szervezetükben hordozzák a legyengített RNS-ét. 2022 februárja óta viszont 116 esetben mutatták ki a 2-es típusú poliovírus mintáit London nyolc kerületében. Ez több mint valószínű, hogy a vírus terjedésére utal, ráadásul a szakértők szerint már nem csak egy szűk körben történő átfertőződésről van szó. A londoni minták a hírek szerint még nem tűnnek veszélyesnek, de a kutatók szerint minél gyorsabban terjed a gyermekbénulás, annál valószínűbb, hogy egy veszélyesebb mutációja jön majd létre.

Járványos gyermekbénulást okozó vírust találtak a londoni szennyvízben

Egy rutinvizsgálat során bukkantak a járványos gyermekbénulást kiváltó poliovírus nyomaira a londoni szennyvízben. Az Egyesült Királyság Egészségügyi Biztonsági Ügynöksége országos vizsgálatot rendelt el.