Az Ukrán Hidrometeorológiai Intézet szimulációja szerint Ukrajna és a közvetlen közelében lévő országok járnának a legrosszabbul, ha baj történne a zaporizzsjai atomerőműben, és az onnan származó radioaktív anyagok a levegőbe kerülnének.

A Pravda szerint a szimuláció az augusztus 15–18-i időjárási körülmények figyelembevételével készült, és azt mutatja be, hogyan oszlott volna szét a levegőben a zaporizzsjai atomerőműben lévő incidensből származó radioaktív anyagfelhő.

A legmagasabb koncentrációk Ukrajna területe fölé kerültek volna, és lassan szétszóródtak volna Fehéroroszország, Lengyelország, Szlovákia és a balti államok felé, majd hazánk felé vették volna az irányt.

Az oroszok szerint nagy horderejű provokációra készül Kijev a zaporizzsjai atomerőműben augusztus 19-én, António Guterres ENSZ-főtitkár ukrajnai látogatása idején, amellyel kapcsolatban Moszkvát vádolják majd a létesítményben bekövetkezett katasztrófa előidézésével. Minderről Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője beszélt csütörtökön.

Korábban megíruk, hogy Ukrajna demilitarizálná a zaporizzsjai létesítményt, és közben a legrosszabbra készül. Ukrajna Zaporizzsja megye központjában vegyvédelmi gyakorlatokat végez arra az esetre, ha atomkatasztrófa történne Európa legnagyobb atomerőművében.