Közélet

Ukrajna fedél nélkül maradhat

Bármennyire is fontos lehet az azbesztből készült palák betiltása, lehet, hogy nem ez a legjobb pillanat erre.

A többek között a krizotil-azbesztből készült pala betiltását indítványozó törvénytervezetet hagyott jóvá az ukrán parlament illetékes bizottsága – írja a Kárpáti Igaz Szó.

Abandoned house seen near Krynki on August 14, 2021. (Photo by Maciej Luczniewski/NurPhoto)
Maciej Luczniewski / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Fotó: Maciej Luczniewski / NurPhoto via AFP

A lap idézi Petro Pozsarkót, az Ukrán Krizotil Szövetség ügyvezető igazgatóját, aki szerint amennyiben a parlament is áldását adja a javaslatra, az megsemmisítheti az ország azbesztcement iparát, mely a Kazahsztánból importált krizotil-azbesztet felhasználva olyan termékeket gyárt, mint a pala, a síklemez és a csövek. Ez azért is problémás lehet, mert Ukrajnában az épületeket mintegy 60 százalékban palatetők fedik, több mint egymilliárd négyzetméteren.

 

Ebben a kritikus helyzetben a bizottság a legelérhetőbb és legkeresettebb anyag betiltását javasolja. Szükségesnek tartjuk olyan feltételek biztosítását, amelyek ki tudják elégíteni a lakosság többszörösen megnövekedett igényeit, illetve időt hagynak az ipar fejlesztésére

– nyilatkozta Pozsarko, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy az Európai Unióban az azbeszt valamennyi fajtájának kitermelésére, előállítására és felhasználásának betiltására vonatkozó folyamatok több mint egy évtizedet vettek igénybe, ráadásul azokat az egyes országok társadalmi-gazdasági helyzetének figyelembevételével hajtották végre.

Pozsarko szerint az ősz közeledtével

 így is nehézségekbe ütközhet a palaellátás az országban, mert a belföldi termelés nagyon alacsony, 

hiszen csak az ivano-frankviszki gyár működik, miután a kramatorszki bezárt. Az oroszországi leállása sem könnyít a helyzeten, így a kazahsztáni import maradt az ország egyetlen forrása. Ráadásul a háborús pusztítás miatt a 2022-re eredetileg 4,5 millió lapos tervezett volumen is legalább a korábbi duplája, kilencmillió lap lehet. A helyzet így akut palahiányhoz vezethet.

Tarasz Kosztovjat, a Kramatorszk sifer Kft. kereskedelmi igazgatója pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy jelenleg a pala a legolcsóbb tetőfedő anyag az országban és az emberek már a használt lapokat is újrahasznosítják. A pala betiltásának ráadásul 2021-es felmérések szerint a támogatottsága sem túl magas, a megkérdezettek 79 százaléka ellenzi a lépést vagy nem tud dönteni a kérdésben.

 

azbeszt orosz-ukrán háború azbesztcementgyár pala
Kapcsolódó cikkek