A most 39 éves Snowden által nyilvánosságra hozott dokumentumok szerint a jelhírszerzésre szakosodott NSA tömeges adatgyűjtést folytatott, és lehallgatóprogramokkal figyelte meg amerikai állampolgárok, valamint külföldi vezetők, köztük európai szövetséges országok politikusainak kommunikációját. Snowden az adatszivárogtatást követően Oroszországba menekült, ahol menedékjogot, majd állandó tartózkodási engedélyt kapott.

Snowden neve szerepel azoknak a friss listáján, akik az orosz elnök rendelete alapján orosz állampolgárságot kaptak. 

Copies of the book titled "Permanent Record" by US former CIA employee and whistleblower Edward Snowden are for sale on the sidelines of a video conference in that he spoke about the book on September 17, 2019 in Berlin. (Photo by Jörg Carstensen / dpa / AFP) / Germany OUT GERMANY-RUSSIA-US-INTELLIGENCE-SNOWDEN
Fotó: Jörg Carstensen / AFP

Az informatikus a saját kérésére kapta meg az állampolgárságot – tudatta Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő. Snowden ügyvédje elmondta, hogy a férfi felesége, Lindsay Mills, aki 2020-ban adott életet közös gyereküknek, szintén kérelmezni fogja az állampolgárságot. Tavalyelőtt egy amerikai fellebbviteli bíróság megállapította, hogy a Snowden által leleplezett program törvénytelen volt, és a programot védelmükbe vevő amerikai hírszerzési vezetők nem mondtak igazat.

Putyin – aki egykoron maga is a szovjet hírszerzés tisztje volt – 2017-ben úgy foglalt állást, hogy hiba volt kiszivárogtatni a titkos amerikai dokumentumokat, de Snowden nem áruló. 

Az Egyesült Államok évek óta követeli a kiadatását, hogy hazájában kémkedés miatt bíróság elé állítsák.  

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma nem tud semmilyen változásról Edward Snowden amerikai állampolgársága kapcsán, így vissza kell térnie az országba, hogy bíróság elé állítsák

 – közölte hétfőn a tárca szóvivője, Ned Price.

Hozzátette, hogy az álláspontjuk semmit sem változott, és Snowdennek vissza kell térnie az Egyesült Államokba, és bíróság elé kell állnia, mint bármilyen más amerikai állampolgárnak.