A jövő hét elején ismét csapadékosabbra fordul az időjárás és megerősödik a szél is, a legmelegebb órákban a hőmérséklet 14–20 fok között alakul. A hét második felében időszakos szakadozások mellett nagyrészt erősen felhős lesz az ég, és záporok, zivatarok is előfordulhatnak, de a hőmérséklet csúcsértéke ekkor már 15 és 24 fok között alakul – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből.

Fotó: AFP

Hétfőn általában erősen felhős vagy borult lesz az ég, legnagyobb eséllyel az északnyugati területeken átmeneti szakadozások, vékonyodások előfordulhatnak.

A csapadékzóna súlypontja kelet felé helyeződik át, és kezdetben több, majd egyre kevesebb helyen várható eső, zápor, zivatar. Az átmeneti csapadékszünetet követően estétől egy újabb csapadékzóna érkezik dél felől, valamint a nyugati, délnyugati megyék fölé is besodródhatnak csapadékgócok. A Dunántúlon az északnyugatira forduló, míg másutt a változó irányú szél élénkülhet meg. A legmagasabb nappali hőmérséklet 14 és 20 fok között alakul.

Kedden időszakos vékonyodások, szakadozások mellett alapvetően felhős időre számíthatunk, és többfelé várható eső, zápor, zivatar. Élénk, néhol erős lökések kísérhetik a délnyugati, majd a Dunántúlon az északnyugati szelet. A hőmérséklet hajnalban 6, 14 fok között alakul, délután 15, 21 fok lehet.

Szerdán egyre több helyen felszakadozik, csökken a felhőzet, Magyarország nagy részén hosszabb-rövidebb napsütésre is számítani lehet, majd a nap második felétől nyugat felől ismét vastagabb, nagyobb felhőtömbök érkezhetnek. Eleinte inkább a Dunától keletre valószínű elszórt csapadék, a nap második felében főleg a Dunántúlon fordul elő szórványosan eső, zápor, néhol zivatar. Az északnyugati, majd délnyugati szelet helyenként élénk lökések kísérik. A minimum-hőmérséklet 3 és 12, a maximum 14 és 20 fok között várható.

Betör a hideghullám Európába, és alaposan próbára teszi a spórolási kedvünket

A helyzet nem csak nálunk, egész Európában hasonló, az időjárás rátesz egy lapáttal az energiaválságra.

Csütörtökön is időszakos vékonyodások, szakadozások mellett nagyrészt erősen felhős idő várható. Több helyen előfordulhat eső, zápor, néhol zivatar. Hajnalban ködfoltok képződhetnek. A keleti szél gyenge vagy mérsékelt lesz. 

A leghidegebb órákban általában 3 és 12 fok közötti értékek valószínűek, délután 14–20 fokra lehet számítani.

Pénteken is időszakos vékonyodások, szakadozások mellett nagyrészt erősen felhős időre lehet számítani. Több helyen előfordulhat eső, zápor, néhol zivatar. A déli, délkeleti, a Nyugat-Dunántúlon az északnyugati szelet élénk lökések kísérik. Hajnalra 4 és 12 fok közé hűl le a levegő. A csúcsérték északnyugaton 14, délkeleten 24 fok körül valószínű.

Szombaton időszakos vékonyodások, felszakadozások mellett nagyrészt erősen felhős idő várható. Több helyen előfordulhat eső, zápor, néhol zivatar. A déli, délnyugati szelet élénk, sok helyütt erős lökések kísérik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 6 és 14, a csúcsérték 15 és 24 fok között várható, északnyugaton számíthatunk a hűvösebb, délkeleten az enyhébb időre.

Vasárnap általában közepesen vagy erősen felhős idő valószínű. Szórványosan előfordulhat eső, zápor, néhol zivatar. Sokfelé megerősödik a nyugati, északnyugati szél. A hajnali 4, 12 fokról 13 és 21 fok közé emelkedik a hőmérséklet.