Közélet

Két szék között a pad alá estek az Ukrajnában tanuló afrikai diákok

A háború elől sikerült elmenekülniük, de a tanulmányaikat azóta sem folytathatták, hiába tett erre ígéretet az EU.

Több ezer afrikai hallgató esett bürokratikus csapdába az orosz–ukrán háború miatt. A diákok Ukrajnában tanultak, de az invázió miatt kénytelenek voltak elmenekülni az országból. Most sokan azt sem tudják, hogy folytathatják-e valamikor a tanulmányaikat, illetve mikor kaphatnak papírt az elvégzett félévekről. Annak ellenére vannak nagy bajban, hogy az még februárban közölte: aki Ukrajnában tanult, folytathatja tanulmányát bármelyik EU-tagállamban. Ebből az ígéretből azonban szerintük nem lett semmi. 

The first evacuation train to Lviv, LVIV, UKRAINE - MARCH 9: African people studying in Sumy arriving at the main train station in Lviv, Ukraine on March 9, 2022. Students with Indian, Chinese and different African nationalities have arrived today in Lviv from Sumy, a city located in eastern Ukraine, through a humanitarian corridor created to evacuate them. (Photo by Adri Salido/Anadolu Agency via Getty Images)
Fotó: AFP

A The Africa Report című lap cikke szerint az afrikai diákok esetében nem történt előrelépés az ügyben, nem dolgoztak ki programot a számukra. 

Az egyetemek elsősorban az ukrán állampolgárokra gondoltak a lap szerint. 

A lapnak nyilatkozó zimbabwei orvostanhallgató Dnyipro városában tanult még januárban, elmondása szerint még az invázió megindítása előtt is azzal hitegették őket, hogy hamisak a hírek, nem támadnak az oroszok. Ő személy szerint azért ment Ukrajnába tanulni, mert ott csak 3 ezer dollárba kerül a tandíj, szemben például a brit egyetemen fizetendő 30 ezer dollárral. A hallgató végül több társával együtt Románián keresztül volt kénytelen menekülni, mert elmondása szerint a bőrszíne miatt Lengyelországba nem engedték volna be. 

Egy másik, orvosként végzett afrikai diák is arról számolt be, hogy bár ő a Manchester Egyetemen folytatja a kutatómunkáját, sokan nem kerülhetnek be ezekbe az intézményekbe, mert a felkínált helyek csak az ukránoknak szólnak. A cikk szerint ezért sok, egykor Ukrajnában tanuló diák nomádként él, országról országra jár az EU-ban, hátha valahol felveszik őket egy egyetemre vagy főiskolára. 

A beszámolóik szerint a legtöbb oktatási intézmény azt tanácsolta nekik, hogy térjenek haza Afrikába, és ott tanuljanak tovább. 

 

 

Afrika orosz-ukrán háború diákok
Kapcsolódó cikkek