Közélet

Körözést adott ki Moszkva a híres orosz filmrendezőre

Vitalij Manszkij élesen elítélte az ukrajnai inváziót, de a rendőrség előtt egy rágalmazási ügy miatt kellene megjelennie. Erre viszont nem hajlandó.

Felkerült az orosz körözési listákra Vitalij Manszkij elismert orosz dokumentumfilmes, aki többször is élesen bírálta az ukrajnai inváziót, elítélve az orosz csapatok benyomulását a szomszédos országba. A háborúellenes filmesnek ezúttal azonban nem emiatt kell felelnie. Manszkij ellen rágalmazás miatt indult eljárás, miután az Oscar-díjas Nyikita Mihalkov filmrendező feljelentette. 

CUkrainian Film director Vitaly Mansky poses with the Crystal Globe Award for best document film "Putin's Witnesses" during the closing ceremony at the 53rd Karlovy Vary International Film Festival (KVIFF) in Karlovy Vary on July 7, 2018. best
Fotó: Michal Cizek / AFP

A Moscow Times cikke szerint Manszkij egy nemrég közzétett internetes videóinterjúban arról beszélt, hogy a Moszkvai Nemzetközi Filmfesztivál költségvetésének mintegy 85 százalékát ellopták. A fesztivál főszervezője Mihalkov, Manszkij feltehetően rá gondolt a lopás emlegetése közben, legalábbis Mihalkov így értelmezte. 

A dokumentumfilmest ugyanakkor nem ijesztette meg a körözés, sőt, elmondása szerint nem is foglalkozik vele. 

Túl öreg vagyok, hogy megbánjam egy-egy kijelentésemet. Az a helyzet, hogy nem élek Oroszországban és nem tetszik, ami ott zajlik

– mondta Manszkij, akinek esze ágában sincs hazatérni.

Az orosz sajtó szerint Manszkijt csak tanúként szeretnék kihallgatni az ügyben, ám szerinte ennek ellentmond, hogy a neve felkerült a nemzetközi körözési listákra is. Úgy véli, a lépésnek nincs köze a rágalmazási ügyhöz, sokkal inkább ahhoz, hogy mennyire elutasítja a Kreml politikáját. 

Manszkij 2014-ben, a Krím félsziget orosz megszállása után költözött Lettországba, és azóta is ott él. Manszkij volt az alapítója a legnagyobb orosz dokumentumfilm-fesztiválnak, de idén kénytelen volt megszüntetni a rendezvényt a folyamatos támadások miatt. 

 

 

 

 

 

 

 

filmrendező orosz-ukrán háború rágalmazás
Kapcsolódó cikkek