Elismerte az amerikai küldöttség Genfben, hogy az Egyesült Államok biológiai kutatásokat végzett alacsony jövedelmű ukrán állampolgárokon és pszichiátriai intézeti betegeken – jelentette ki Igor Kirillov altábornagy, az orosz sugár-, vegyi és biológiai védelmi erők parancsnoka hétfőn Moszkvában. A tábornok szerint ez a biológiai és toxinfegyverek betiltásáról szóló egyezmény részes feleinek találkozóján történt, amelyet szeptember 5. és 9. között tartottak Genfben. A tanácskozást Moszkva kezdeményezte, a dokumentum rendelkezéseinek megsértésével vádolva meg az Egyesült Államokat és Ukrajnát.

Igor Kirillov altábornagy
Fotó: Ramón Leyva Morales / Facebook

Az Ukrajna elleni támadás kezdete óta az orosz védelmi minisztérium többször is azt állította, hogy 

bizonyítékot találtak arra, hogy az Egyesült Államok biológiai fegyvereket fejlesztett Ukrajnában. 

Ezzel kapcsolatban Genfben az orosz fél kéttucatnyi kérdést tett fel Washington és Kijev képviselőinek, a többi között azt, hogy milyen kutatásokat végeztek fertőző kórokozók és mérgező anyagok felhasználásával az ukrán katonákon és mentális betegeken.

Az amerikai küldöttség elismerte ezeket a tényeket, ugyanakkor megjegyezte, hogy a patogén biológiai minták Egyesült Államokba szállítása nem volt gyakori. Ezen a megfogalmazáson kívül, amely nem teszi lehetővé, hogy meg lehessen ítélni a biológiai minták külföldre szállításának mennyiségét és gyakoriságát, semmilyen más magyarázatot nem adtak a találkozó résztvevőinek

– mondta az altábornagy.

Kreml: az Oroszország területe elleni bármely támadást határozott válaszlépés követi

Az orosz elnök szóvivője, Dmitrij Peszkov nyilatkozatban kijelentette, hogy Moszkva minden, orosz terület ellen irányuló támadást határozottan meg fog torolni.

Kirillov rendkívül hiteltelennek minősítette azt a magyarázatot, amelyet az amerikai és az ukrán fél adott az ukrán állampolgárok biológiai anyagainak kiviteléről és az etikai normák betartásáról, a katonákon, az alacsony jövedelműeken és a pszichiátriai kórházak betegein végzett kutatásokról. Közölte, hogy 

az ukrán fél nem volt hajlandó magyarázatot adni arra a kérdésre, hogy miért kellett sürgősen megsemmisíteni a katonai-biológiai programmal kapcsolatos dokumentumokat, mondván, nem bírósági tárgyalás folyik.

Az altábornagy beszámolója szerint a genfi találkozón amerikai nyomásra az egyezmény 184 részes államából csak 89 ország vett részt. Ugyanakkor a felszólaló delegációk több mint fele (43-ból 22) az orosz álláspontot támogatta, vagy semleges álláspontot képviselt, ami szerinte azt jelezte, hogy az orosz állítások több államot elgondolkodtattak.

A tábornok közölte: dokumentumok bizonyítják, hogy

Kijev 2013-ban megpróbálta felmondani katonai-biológiai együttműködését a Pentagonhoz tartozó Védelmi Fenyegetéscsökkentő Ügynökséggel (DTRA), amerikai nyomásra azonban meghosszabbították.

2013 áprilisában egy tárcaközi bizottság, amely az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU), az ukrán mezőgazdasági minisztérium és az állami állategészségügyi szolgálat képviselőiből állt, közös döntést hozott arról, hogy nem célszerű a DTRA-projektek folytatása Ukrajnában, de az amerikai kormányzat továbbra is erre kényszerítette Kijevet

– mondta Kirillov.

Cell,Culture,Experiments,At,Cell,Culture,Laboratory, cell culture experiments at cell culture laboratory , cell culture experiments at cell culture laboratory
Fotó: Shutterstock

Mint mondta, John Tefft, az Egyesült Államok akkori kijevi nagykövete 2013 februárjában levélben sürgette az agrárpolitikáért felelős minisztert, hogy segítse elő a DTRA-projekt négyéves meghosszabbítását.

Alekszandr Basztrikin, az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) elnöke korábban azt állította, hogy 

az Egyesült Államok 2005 óta több mint 224 millió dollárt fordított az ukrajnai biológiai programok finanszírozására.

Átkeltek az ukránok az Oszkil folyón, egyre hátrébb nyomják az oroszokat

Oroszország tíz nap alatt négy vadászrepülőt vesztett, az invázió kezdete óta már 55-re nőtt a számuk.