Példátlan pusztítást okozott Kanada atlanti partvidékén a Fiona hurrikán, hónapokig fog tartani a kiterjedt károkat szenvedett létfontosságú infrastruktúra újjáépítése – mondta vasárnap Bill Blair kanadai katasztrófavédelmi miniszter.

Fotó: AFP

Úgy gondolom, arányaiban párját ritkítja a kiterjedése annak, amivel meg kell birkóznunk

– közölte Blair a Reuters hírügynökségnek telefonon nyilatkozva, mikor arról kérdezték, hogy vonjon párhuzamot az Új-Skócia tartományban található Halifax városának térségét 2019-ben feldúló Dorian viharral. 

Nekiesett a Fiona Kanadának, több helyen is elment az áram

Százezrek maradtak áramszolgáltatás nélkül a keleti parton.

„Úgy vélem, feltehetően több hónapnyi munkára lesz szükség ahhoz, hogy legalább részben helyre tudjuk állítani a létfontosságú infrastruktúrát – épületeket, házakat, a közösségi központok és iskolák szél által letépett tetőit” – fűzte hozzá.

A Fiona hurrikán helyi idő szerint szombat este érte el Kanada keleti részét, ahol az időjárás okozta károk miatt Új-Fundland és Labrador, valamint Québec tartományban több százezren maradtak áram nélkül. 

Több település lakóit evakuálni kellett, a Szent Lőrinc-öbölben több szigeten is lakóházakat és épületeket sodortak magukkal a hullámok.

Justin Trudeau kanadai kormányfő szombat éjjel közölte, hogy a kanadai hadsereget is bevetik a hurrikán által okozott pusztítás rendbehozatalához. Kanadában egyébként ritkán fordulnak elő hurrikánok, részben, mert a hidegebb, északi vizeken nincs mi táplálja őket.